Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mårten

Sjukförsäkringen är en sjuk försäkring

Hundratals covidsjuka blir utförsäkrade

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekerabi (S) har chansen i morgon, torsdag, att göra sjukförsäkringen tryggare och mer mänsklig igen.

I dag har en allvarlig vårdskandal rullats upp. En femtedel av de äldre inom äldrevården har inte fått en individuell läkarbedömning. Det visar den omfattande granskning av sjukjournaler som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har gjort. Kritiken riktas mot Sveriges samtliga regioner.
– Det här handlar om människor. Någons mamma, någons pappa, någons nära och kära, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.
Det är omskakande ord som påverkar människors tillit till samhället. Tyvärr är de äldre inte de enda som har missköts under pandemin.

Dramatisk ökning av utförsäkrade

Samtidigt som de äldsta och sköraste har nekats läkarkontakt fortsätter vi att utförsäkra sjuka. Fyrtio procent av de som har lämnat sjukförsäkringen i år har blivit av med sin sjukpenning på grund av avslag, inte för att de har blivit friska.
Flera hundra av dessa är långtidssjuka i covid-19, en sjukdom vi ännu inte känner till de långsiktiga konsekvenserna av. När 180-dagarsgränsen passeras i sjukförsäkringen ska den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden. Försäkringskassan – inte läkaren – avgör om personen har fortsatt rätt till sjukpenning eller om hon ska söka annat jobb än sin ordinarie anställning.
Vi har tidigare skrivit om undersköterskan Christine Udding som i våras arbetade med covid-sjuka och sedan själv blev smittad av det lömska viruset. Ett halvår senare har hon blivit utförsäkrad. Försäkringskassan tycker att hon ska söka ett annat jobb, trots att hon fortfarande är sjuk och vill få rehabilitering för att komma tillbaka till sin tjänst som staten har klassificerat som samhällsviktig.
Är det något som är sjukt i Sverige så är det sjukförsäkringen. Den som inte är frisk ska kunna känna sig trygg och få behandling, inte riskera att förlora jobb, hälsa och hem.

Nu finns en chans att göra sjukförsäkringen anständig igen, det finns ett botemedel. Det är inte i alla frågor som politikerna har ett färdigt förslag på bordet. Men med sjukförsäkringen finns det ett sådant framtaget av regeringens utredare Claes Jansson. Och det är inte ens särskilt kostsamt. Den samlade fackföreningsrörelsen står bakom förslaget. Nu måste politikerna lyssna.

Slut upp bakom Vänsterpartiet

I morgon möts riksdagspartierna i socialförsäkringsutskottet. Vänsterpartiet har inför det lagt fram ett initiativ till förändringar i sjukförsäkringen. Det handlar om att förlänga tiden innan prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden till 365 dagar. Men det handlar också om att kunna vara sjukskriven på deltid, utan att man ska behöva söka andra arbeten vid sidan av det egna yrket.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger sig vara för en trygg och mänsklig sjukförsäkring. Hans parti vann till och med valet 2014 mycket tack vare det löftet. Då får de faktiskt övertala sina samarbetspartners i januariöverenskommelsen och sluta upp bakom Vänsterpartiets förslag. Gör om, gör rätt.
I slutändan handlar det här om människor. Någons mamma, någons pappa, någons nära och kära.