Mejla

Daniel Suhonen

Volvo-direktörer trixar till sig rekordbonusar

Systemet är riggat för en elit i toppen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bonusarna till vd och ledning på Geelyägda Volvo Cars höjdes med 20 procent i fjol till över 82 Mkr. Högst bonus fick Håkan Samuelsson, vd för Sverige Volvo Cars, med 36 miljoner. Sammanlagt fick han en lön på nästan 50 miljoner kronor 2020.
Bonusarna till vd och ledning på Geelyägda Volvo Cars höjdes med 20 procent i fjol till över 82 Mkr. Högst bonus fick Håkan Samuelsson, vd för Sverige Volvo Cars, med 36 miljoner. Sammanlagt fick han en lön på nästan 50 miljoner kronor 2020.

LEDARE

Satt med morgongröten i veckan och lyssnade på P1-morgon. På radion en debatt om bonusar i näringslivet i skuggan av den veritabla skandal som just nu laddas upp inför bolagsstämmorna i de två företagen AB Volvo och Volvo Cars. Skandalen handlar om att mitt under den pågående pandemin har dessa två storföretag trixat med hur de beräknar sina bonusprogram så att de kan betala ut miljontals kronor till de högsta ledningarna. Individer som redan har mångmiljoninkomster ska nu ha mer. Samtidigt har bolagen låtit skattebetalarna stå för permitteringslön i miljardklassen och till sina anställda under Corona.
Hur är detta möjligt?

Under de senaste decennierna har allt mer av vår samlade kaka hamnat i händerna på den ekonomiska eliten. Den rikaste promillen har inkomster efter skatt och bidrag på över 8 miljoner per år, medan medianinkomsttagaren bara har 280 000 kronor (siffror från 2018).

Skatter på fastigheter, företag och kapital har sänkts och betalats med sänkta ersättningar i sjukförsäkring, a-kassa och pensioner. Här bakom finns en människosyn som man sällan får syn på, men i diskussionen i radio mellan den bonuskramande Lars Oxelheim, professor knuten till högerlutande Institutet för Näringslivsforskning och bonuskritikern Henrik Martin hörs det. En människosyn som kallas Matteus-effekten, efter bibelns Matteus 25:29: "För den som har ska få ännu mer. Men den som inte har, han ska bli fråntagen till och med det han har.”

I nationalekonomin har man hittat på en teori som kallas nedsipprings- eller hästskitsteorin. Bara vi matar hästen tillräckligt kommer smulor ramla ner och komma andra till del. Det finns bara en hake, teorin fungerar inte.

40 år av klasspolitik i hela västvärlden visar att när den ekonomiska eliten drar ifrån missgynnar det tillväxt och utveckling, förutom den direkta fattigdom och välfärdskris som skapas. Det är den rika klassens ideologiska propaganda helt enkelt. Att vi alla vinner på att de på toppen tar allt mer av rikedomen. 1978 ägde den rikaste procenten 20 procent av förmögenheten, 2017 ägde de 42 procent, skatteparadisen icke inräknade.
Om du är en vanlig arbetare och känner dig lurad av systemet, eliten, politikerna. Jag är ledsen, men du är det.

De har riggat ett system för en liten elit på toppen.

I den utmärkta boken ”Det svenska missnöjet” av Johanna Lindell och Lisa Pelling intervjuas människor på orter som röstar SD. Missnöjet är konkret, rättmätigt. Man är förlorare när posten, banken, mataffären och pizzerian läggs ner. När pensionen är en spottloska i ansiktet efter 40 års slit. När ens barns skola är dålig och man inte har råd med kontantinsatsen för en lägenhet. Vi är lurade.

Det är dags att arbetarklassen får bonus, betald med skatt på de största fastigheterna, de högsta utdelningarna och lönerna. Vi brukade kalla det socialdemokrati.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart missnöjet ökar när politikerna inte bryr sig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokrati

Fattigdom

A-kassa

Sjukförsäkringen

AB Volvo

Volvo Cars

Bonusar