Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Kan Ebba Busch bli minister efter detta?

KD-ledaren festar med berått mod

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ärligt talat. Vad håller Ebba Busch på med? KD-ledaren kramas och kindpussas i rak motsats till Folkhälsomyndighetens riktlinjer på ett 40-årsfirande den 26 september.

Det skedde alltså samma dag som den 5 875:e personen i Sverige dog i covid-19, enligt statistik från FHM.

Förväntningarna på en partiledare är med rätta högre än så. Buschs väljare behöver fråga sig hur lämpligt det vore om en person som visar på sådant omdöme satt på en ministerpost.

I mitten av augusti beskrevs unga vuxna som smittspridningens motor av statsepidemiologen Anders Tegnell.

Drabbas inte hårdast

Inom den åldersgrupp som Ebba Busch ingår i, 30-39 år, finns 15 procent av de svenska sjukdomsfallen. Det är dock inte de som råkar illa ut. Tre promille av de avlidna är i partiledarens ålder.

Det drabbar alltså ingen av Ebba Buschs festkompisar att de kramas på dansgolvet. Det är när smittan letar sig vidare ut i samhället och når fram till ett av de äldreboenden som nu öppnats som det får verkliga konsekvenser.

Över 5 200 svenskar över 70 år har dött i covid-19. Alla kan vara del av orsaken till att en äldre person insjuknar och alla bär därför ett ansvar för att skydda dem.

Inte svårt att ta ansvar

Det är inte svårt att ta det ansvaret. Ett sätt att göra det är att avstå från en fest.

Ebba Busch inser detta. Trots det går hon på fest och riskerar med berått mod, för att använda hennes egna ord, att bli en länk i smittkedjan.

Med ett sådant ledarskap får Busch uppenbarligen en rätt uppsluppen kultur inom sitt parti. Ella Bohlin (KD) som ansvarar för sjukvården i Stockholm var på samma fest.

Javisst, Busch är en ung person med ett liv utanför politiken, självklart har hon rätt till en meningsfull fritid. Men hon är inte vilken ung person som helst.
Med sina 137 000 följare på Instagram är hon minst lika mycket influencer som de kändisar hon festar med. Dock med en viktig skillnad. Vi talar om en av Sveriges främsta makthavare, ledaren för ett parti som gör anspråk på att bilda regering 2022.

En minister hade fått gå

Dagar innan 40-årsfesten uppmanade Stefan Löfven befolkningen att undvika trånga hemmafester.

Om något av hans statsråd hade följt upp det med att festa utan hänsyn till riktlinjerna skulle det ha varit så underminerande att det är svårt att tänka sig något annat än att hen hade fått avgå.

Att kräva Ebba Buschs avgång känns som en överdrift, även politiker felar. Men när felet beror på ett så dåligt omdöme kan hennes lämplighet som framtida minister ifrågasättas.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om texten och politikers ansvar. Chatten startar klockan nio, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Atle Morseth Edvinsson

  Tack för en intressant chatt. Som Ingela skriver: Ha en bra dag!

  Och glöm inte att tvätta händerna 👏

 • Atle Morseth Edvinsson

  Hej Ingela,

  Det du skriver sätter fingret på det som är mest beklämmande med hela den här historien. Unga personer sprider smittan men det är ni äldre som drabbas av den. Självklart handlar det om ett kollektivt ansvar.

 • Ebba har rätt till en meningsfull fritid! Givetvis, men det har tydligen inte vi äldre. Jag har inte kramat mina barn och barnbarn på sju månader. Vi förväntas fortfarande hålla oss borta från det som ger oss ett meningsfullt liv. Är det enbart vi äldre, som ska ta oss igenom detta? Håll i och håll ut, det vore bra om alla tänkte så. Ha en bra dag, alla i vårt avlånga land🌞

  Ingela
 • Atle Morseth Edvinsson

  Hej Bella,

  Nej, det är snarare upp till väljarna.

 • Media kan väl ändå inte bestämma hennes framtid som politiker eller?

  Bella
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.