Lina Stenberg

Svenonius offrar de sjuka barnen

Privatiseringar viktigare än barnsjukvård i Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Länsstyrelsen pressträff
Länsstyrelsen pressträff

Coronapandemin har slagit hårt mot hela landet men region Stockholm sticker ut. På sistone har smittspridningen skenat närmast okontrollerat och sjukhussängarna börjar ta slut.

Under måndagen krävde därför huvudstadens regionstyre att all icke-akut vård måste ställas in.

Detta kan ju låta rimligt. Men högerstyret har återigen gjort det lätt för sig. Än en gång har de visat exakt hur fixerade de är vid privatisering som princip.

Så pass att man är beredd att offra sjuka barn för den.

För medan de barn som behöver vård nu måste stå tillbaka och invänta operationer tills läget lugnat sig kan regionens privata vårdgivare fortsätta som vanligt.

Hur sjukt är inte det?

Vårdföretagen har prioriterats

Att Stockholm särskilt drabbats av viruset beror på flera saker. Men det är tydligt att regionens hantering av krisen varit undermålig för både patienter och vårdpersonal.

Vill man vara cynisk kan det verka som att det endast finns en prioriterad grupp här, och det är de vinstdrivande vårdföretagen.

Region Stockholm har med sina 40 vårdval gått minst sagt långt i sin privatiseringshets. I övriga regioner är genomsnittet så lågt som tre vårdval.

”Frågorna till finansregionråd Irene Svenonius tornar upp sig”

Att privatiseringarna har haft negativa konsekvenser på Stockholms sjukvård vet vi sedan tidigare. Både tillgänglighet och kvalitet har försämrats.

Under den pågående pandemin har dock de inbyggda felen med en offentlig finansierad, vinstdriven vård blivit än mer uppenbara.

En sådan effekt är att delar av den sjukhusvård som nu hade behövts har flyttats till privata aktörer.

"Hade vi haft kvar de verksamheterna hade vi kunnat ta från den personalen för att stötta upp i vården. Nu har vi inga marginaler", som barnläkaren Mikael Finder säger till Aftonbladet.

Svenonius måste svara

Den märkliga prioriteringen som Stockholmsstyret forsätter stå bakom gör att frågorna till finansregionråd Irene Svenonius tornar upp sig.

Frågor som hon bör svara på.

För hur förklarar hon för den redan överarbetade vårdpersonalen inom den icke-privata vården att deras julledighet nu försvinner upp i rök?

Och vad är svaret till de sjuka barnen, varför är det viktigare att vårdföretagen får fortsätta gå med vinst än att de snabbt ska kunna bli friska?

Svenonius skeva prioriteringar måste fram i ljuset.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Lina Stenberg

  Tack för en bra chatt! Vi hörs igen nästa gång!

  Ha en fortsatt bra dag!

  /Lina

 • Lina Stenberg

  Hej Karin,

  Ja, det är jätteviktigt att vi alla tar ansvar och följer restriktionerna. Tack för att du tar upp det. Vi måste alla hjälpas åt att hålla smitta och dödstal nere.

 • Sluta julshoppa,gå på after works och adventsfika! Ta eget ansvar för att smittan inte sprids och orsakar överbelastning på vården.Vi svenskar är för bortskämda. Lätt att alltid skylla på myndigheterna. Ta eget ansvar!

  Karin
 • Det är de styrande i Region Stockholm som under många år privatiserat, nedmonterat vårde och omsorg. Det är grunden till kaoset. Den här pandemin belyser bara faktumet att vården i region Stockholm inte längre fungerar. Att det fungerat så dåligt nu när det verkligen behövt fungera bra är de styrande i regionen ansvariga för. De har skapat detta kaos som kallas Region Stockholm. Ingen annan.

  Avgå!
 • Sonny, självklart är det Svenonius fel att trycket är som det är i Stockholm. Hon är ansvarig, hon har styrt om medlen. Själv ska jag operera ett finger under rådande pandemi. Jag har sjukvårdsförsäkring. En verksamhet som är helt obrydd över pandemin, och just detta har Svenonius sett till. Skandal att det ska fungera så! Barnoperationer i offentlighets vård ställs in, jag kan operera ett finger! Usch!

  Peter
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.