Mejla

Zina Al-Dewany

Den riktiga katastrofen är du, Irene Svenonius

Snart går det inte att skylla på pandemin längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

rene Svenonius, politiker finanslandstingsråd i Stockholms län,(M) 
rene Svenonius, politiker finanslandstingsråd i Stockholms län,(M)

LEDARE

”Vi är inte i ett katastrofscenario” säger Irene Svenonoius (M) under torsdagens intervju i Aftonbladet.

Frågan är varför den privata vården inte tvingas hjälpa till och ställa om, när till och med operationer för barn ställs in för att personal ska kunna arbeta med covidsjuka.

”Vi gör nu vårt yttersta för att hitta avlastning i ytterligare anställda” säger hon.

Men det är inte sant. För hon nämner inte att hennes moderata kollegor röstade ner krav på privata vårdgivare att hjälpa till i bemanningen av sjukhusen under pandemin.

Detta var bara två kvällar innan intervjun.

Omröstningen hölls i Hälso- och sjukvårdsnämnden, som hon säger sig vara dåligt insatt i. Det är intressant eftersom hon, som finansregionråd, är ytterst ansvarig för sjukvården i Stockholm.

”Vi utsätter barnen för risker på ett sätt vi aldrig gjort förut” säger Mikael Finder till Aftonbladet. Han är barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och pekar ut Vårdval Stockholm, som inneburit att man flyttat vård från regionens sjukhus till privata aktörer.

”Hade vi haft kvar de verksamheterna hade vi kunnat ta från den personalen för att stötta upp i vården. Nu har vi inga marginaler”, säger han och fortsätter: ”Att regionen står och behöver be snällt om hjälp från aktörer som får pengar för att bedriva vård när vi samtidigt tar personal från de svårast sjuka barnen säger något om hur man skrivit de här avtalen”.

Just avtal har aldrig varit Region Stockholms starka sida.

Det vet alla som följt upphandlingarna av allt från stödstrumpor och dörrar på NKS till konsultfakturor som antingen stinker svår inkompetens eller korruption.

Samtidigt har det moderatledda styret visat hur heliga privatiseringar är för dem.

I dag har vi 40 vårdval medan andra regioner snittar på tre. Och trots kritik fortsätter de glatt stycka upp vården – som om det vore ett kall.

Under samma möte där de röstade ned kravet på att privata vårdgivare ska stärka upp med personal, så röstade den styrande majoriteten för ännu fler privatiseringar.

Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och deras stödparti Miljöpartiet i Stockholm föreslog ytterligare införande av vårdval.

Som en dålig förälder som skyller på skolan för barnens dåliga uppförande, har Svenonius under hela pandemin skyllt ifrån sig på Folkhälsomyndigheten, regeringen och Socialstyrelsen.

Men när vi tagit oss igenom den här krisen kommer vården fortfarande lida, och då kan Svenonius inte längre skylla vårdens kris på en global pandemi.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Det ”naturliga” var att kvinnor dog i barnsäng

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Vård & omsorg

Coronakommissionen

Sjukvård

Storstockholm

Irene Svenonius

Centerpartiet