Mejla

Eva Franchell

Ebba Busch Thor smyger om aborterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Precis som Sverigedemokraterna vill Ebba Busch Thor begränsa aborträtten.
Precis som Sverigedemokraterna vill Ebba Busch Thor begränsa aborträtten.

LEDARE

Hon gick lite under radarn.

Medan vi i medierna fokuserade på moderater, sverigedemokrater, nazister och andra manliga företeelser gick KD-ledaren Ebba Busch Thor ut i abortfrågan.

Som den kristdemokrat hon är vill hon givetvis begränsa aborträtten. (Det vill för övrigt också Sverigedemokraterna.)

Känslomättad retorik

Ebba Busch Thor vill se över abortlagen. I en debattartikel i tidningen Dagen använder hon abortmotståndarnas känslomättade retorik om foster som lämnas att dö. Hon tycker visserligen att kvinnan har rätt till sin egen kropp, men bara under graviditetens första fas. I övrigt vill hon inte att aborter ska förekomma, hon vill "skapa skyddsnät för att fler ska känna att de kan klara föräldrarollen och fullfölja graviditeten".
Nu är det knappast osäkra föräldrar som vänder sig till Socialstyrelsen för att få genomgå sena aborter. Endast 1,38 procent av aborterna utförs efter vecka 18 och de beror nästan uteslutande på allvarliga fosterskador eller mycket starka sociala skäl.

Låt professionen bestämma

Ebba Busch Thor vill också ha samvetsfrihet för personal som vägrar att utföra aborter även om hennes partikamrat riksdagsledamoten Tuve Skånberg säger till tidningen Världen i dag att det viktigaste är att få bort de aborter som sker efter vecka 18.

Kristdemokraterna följer den konservativa trend som vill att politiker begränsar aborträtten i hela Europa. Utvecklingen är densamma i USA där 231 olika inskränkningar i aborträtten infördes mellan 2011 och 2014. Det är så abortmotståndarna arbetar, de vill sätta gränser som försvårar för kvinnor.

Ebba Busch Thor vill att även svenska politiker ska kunna ta beslut om abortgränserna. I Sverige har vi alltid låtit professionen bestämma och det är en bra ordning även i framtiden. Inga kristdemokrater ska in och röra i den svenska aborträtten.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnmorskan ska inte ha något jobb

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Abort

Ebba Busch

Tuve Skånberg

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna