Mejla

Ingvar Persson

Nordmark har fått det svåraste jobbet

Arbetsmarknadspolitiken på väg att haverera

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall

LEDARE

Det kan hända att Ann Linde fick den mest prestigefulla posten och att Anna Hallberg var den största överraskningen. Men de flesta är ändå överens om att det var Eva Nordmark som verkligen hamnade i hetluften när Stefan Löfven i tisdags presenterade sina nya ministrar.

Utifrån ser regeringens centerdikterade arbetsmarknadspolitik just nu ut som ett skepp på väg rakt in i ett helt hav av isberg. Det handlar förstås om Arbetsförmedlingen och arbetslösas möjlighet att få hjälp till nya jobb.

Siffror som presenterades i går visar att arbetslösheten nu stiger, för andra månaden i rad. Samtidigt befinner sig Arbetsförmedlingen i ett krisläge, orsakat av servettbudgetens nerskärningar och 73-punktsprogrammets privatiseringsplaner. Över tusen anställda har slutat, ytterligare nästan två tusen ska sägas upp och 130 kontor ska läggas ner.

Alla är oroade

Till och med de företag som spås ta över verksamheten är oroade. I veckan krävde arbetsgivarorganisationen Almega tillsammans med LO en snabb storsatsning på arbetsmarknadspolitiken.

En ännu större utmaning väntar antagligen Nordmark i vår. Då kommer nämligen utredningsförslaget som ska försvaga anställningstryggheten för landets löntagare. Utredningen är resultatet av ett ultimatum från Centern, och anställningsskyddet är en av de frågor där Jonas Sjöstedt hotat fälla regeringen.

Den är dessutom sprängstoff inom arbetarrörelsen.

Fel tid för kompromisser

Socialdemokraterna hoppas att fack och arbetsgivare ska kunna leverera ett eget förslag i tid för att stoppa Centerns lagstiftningsiver. Det lär inte hända. Eva Nordmark vet bättre än de flesta att den här vintern kommer att präglas av löneförhandlingar. Det är knappast rätt tid att kompromissa om anställningstrygghet och kompetensutveckling.

Nordmark säger att hon har goda relationer till Centern och Liberalerna. Det kan hon behöva om inte arbetsmarknadspolitiken ska haverera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.