Mejla

Ingvar Persson

Adaktusson öppnar dörren för extremism

Bjuder in högerpropagandister från Israel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: URBAN ANDERSSON

LEDARE

Lars Adaktusson är ett slags fenomen i svensk offentlighet. För den golfspelande manligheten har han varit uttolkaren av samhället och världen. Som journalist förmedlade han en konservativ och mycket amerikansk världsbild till svenska vardagsrum. Att han till sist kom ut som kristdemokrat förvånade knappast någon.

Det gör det dessvärre inte heller att han, enligt tidningen ETC, har arrangerat ett möte med representanter från den israeliska propagandaorganisationen My truth i den svenska riksdagen. My truth bildades som en motreaktion mot vittnesmålen om övergrepp från den israeliska militären och har enligt ETC samband med bosättarrörelsen.

En av de inbjudna, organisationens grundare Avia Shorshan som själv bor i bosättningen Kfar Adumim på Västbanken, anser tydligen att palestinierna ska köras ut från Västbanken.

Olagliga bosättningar

De israeliska bosättningarna på ockuperat territorium är för det första olagliga. Internationell lag tillåter inte att en ockupationsmakt flyttar sin befolkning till de områden som erövrats.

Bosättarna är för det andra det kanske viktigaste hindret på vägen mot den enda fred som egentligen är möjlig, en tvåstatslösning. För varje ny kvadratmeter bosättningarna lägger beslag på försvinner förhandlingsutrymme. Det gäller speciellt situationen kring Jerusalem, dit Kristdemokrater och Liberalerna nu i Trumps fotspår vill flytta den svenska ambassaden.

Dessutom utgör bosättningarna ett grundproblem för Israel själv. Ockupationen ställer frågor om hur Israel på en gång ska kunna bestå som en demokrati och som en judisk stat. Bosättarrörelsen är en viktig del av högervridningen av israelisk politik.

Adaktusson vet vad han gör

Allt det här vet Lars Adaktusson. Till ETC säger han till och med att Kristdemokraterna "som parti" anser att det kan finnas goda skäl att kritisera den israeliska regeringen för samröre med extrema nationalister och bosättarrörelsen.

Ändå väljer han att bjuda in representanter för just den israeliska höger som står i vägen för fred. Han väljer att stå värd för personer som enligt ETC föreslagit att "jaga bort alla bybor från Judeen och Samarien". Som om det egentligen inte spelade någon roll alls.

"Det är dina uppgifter", säger han till tidningen.

Det är verkligen inte svårt att tänka sig vilket liv det skulle ha blivit om något annat parti bjudit in någon annan politiker med så extrema åsikter. Och det skulle ha varit högst befogat.

Adaktusson har lierat sig med abortmotståndare, homofober och högerradikala från olika delar av världen. Det är avslöjande i sig. Men när han väljer att öppna den svenska riksdagen för israeliska propagandister riskerar det faktiskt att skada bilden av svensk utrikespolitik. Och att - om än marginellt - försvåra ansträngningarna at nå fred.

Han borde verkligen inte få komma undan med det.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Varför är du sur, Ebba Busch Thor?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Adaktusson

Västbanken

Israel

Kristdemokraterna