Pehrsons lilla lapp stoppar inte friskolor

Glädjebetygen kommer fortsätta hagla

L vill att kommunerna ska börja skicka ut papperslappar till föräldrar innan de gör sina skolval.

Betygsfusk, färre behöriga lärare, större klasser och usla bibliotek. Skolor som inte längre går med vinst kan plötsligt läggas ner och eleverna dumpas över på kommunala skolor.

Ägare som medvetet försämrar förutsättningarna för barn att få en ordentlig utbildning i ett enda syfte: att tjäna pengar.

Problemen med de svenska friskolorna är många och stora.

Nu har Liberalerna tröttnat. Och de har tröttnat på ett väldigt liberalt vis.

Förra veckan intervjuades Johan Pehrson i DN. Lovvikavanten är kastad och stålhandsken är framtagen.

L vill såklart inte införa några förbud mot friskolorna. Det vore illiberalt.

Däremot vill Johan Pehrson istället att kommunerna ska skicka ut papperslappar om friskolorna innan föräldrarna väljer skola till sina barn.

– Kommunerna bör göra standardiserade utskick med fakta om till exempel lärarbehörighet, anmärkningar från skolinspektionen, om man tar ut vinst, betygsinflation och tillgång till skolbibliotek, säger Johan Pehrson.

Här passar han också på att ånga vidare med sitt nyfunna hat mot mobiltelefonerna. Informationen ska vara skriven svart på vitt – på papper! Det underlättar för föräldrar att ta sitt ansvar, menar Pehrson.

Att koka ner en så stor och viktig fråga som jämlik skolgång till att det ska lösas med papperslappar måste vara något av det mest liberala man hört. Pehrson och L vill alltså konkurrera ut friskolor de menar är dåliga genom att skicka ut information till föräldrarna.

De dåliga friskolorna ska knäckas – en papperslapp i taget.

sin hemsida skriver Liberalerna att ”skolor som sköts dåligt ska inte kunna plocka ut vinster”. Vad ”sköts dåligt” innebär i praktiken är såklart omöjligt att veta.

Vad vi däremot vet är att elever som gått på friskolor presterar sämre när de kommer till högskolor och universitet. Glädjebetygen haglar, visar en rapport från Skolverket.

– Vi har ett system som är vidöppet för korruption, säger skolforskaren Jonas Vlachos till SVT.

Men kanske är det inte så konstigt att Liberalerna och resten av högern inte vill förbjuda friskolorna och deras vinstuttag. De har nämligen fingrarna långt ner i syltburken.

En granskning från magasinet Filter visar att många politiker och statsråd har kopplingar till friskolekoncernerna. Däribland den liberala skolministern Lotta Edholm som satt i styrelsen för friskolekoncernen Tellus fram till 2022, innan hon tillträdde som minister.

Dessutom brukar Kunskapsskolans grundare, Peje Emilsson, skicka sms till statsministern Ulf Kristersson när han varit duktig i tv-debatter.

Nog vore det dags för Sverige att införa ett förbud mot det här systemet som vi är ensamma i världen om att ha.

Men valfriheten då!? tänker kanske någon marknadsvän därute.

Ja. Vad är den värd när det enda som erbjuds tycks vara en usel skolgång och korruption? En papperslapp?