Vårt sista hopp mot turism är pilska får

De rika tvingar vanligt folk att flytta

I Barcelona kommer den populära uthyrningstjänsten av boende, Airbnb, förbjudas från 2029.

Turister har vi alla stört oss på. De står i vägen i lokaltrafiken eller ockuperar våra smultronställen på sommaren. Men när vi själva är på semester inser vi nog inte att vi också är ett problem.

På sina ställen tar man till allt mer alternativa metoder för att skrämma bort folk. Exempelvis ska kåta får sätta stopp för besökarnas nedskräpning på Lofoten i Norge.

Men det finns större problem med turism än att några pantflaskor och chipspåsar ligger och skräpar.

I Barcelona är man riktigt trötta. Där ska den populära uthyrningstjänsten av boende, Airbnb, förbjudas från och med 2029.

– Vi behöver öka utbudet av bostäder, så att den arbetande medelklassen inte tvingas bort från staden därför att de inte har råd att bo kvar, säger stadens borgmästare på en presskonferens.

Problemet är knappast exklusivt för Barcelona. Samma situation har uppstått i Amsterdam, Paris, Lissabon och Reykjavik.

Världen över har folk börjat lessna rejält på turismen. Under parollen ”Tourist go home” genomförs nu olika demonstrationer och aktioner för att sätta stopp för det de menar är överturism.

Ett av svenskarnas allra mest populära resmål är Malaga i Spanien. De senaste 15 åren har turismen exploderat och rika investerare köper fastigheter som aldrig förr. Men för de permanent boende i staden är det inte lika roligt. De spenderar nu hälften av sin inkomst på att betala hyra.

– Priserna på mat och boende har skjutit i höjden. Allt har ökat, förutom lönerna, säger turistforskaren och ekonomen Rodrigo Urrestarazo till Konflikt i P1.

De som är fasta invånare i staden har dessutom svårt att hitta hyreskontrakt för mer än några månader i taget. Unga har svårt att hitta någonstans att bo. Visst låter det bekant.

I regionen styr högerpartiet Partido Popular. Och de låter som högern alltid gör.

Kan man inte eller inte vill betala får man helt enkelt flytta längre ifrån staden. Marknaden styr och så funkar utbud och efterfrågan, menar en lokalpolitiker i regionen som intervjuas i Konflikt.

Permanent boende ska alltså bara snällt flytta på sig och vara tacksamma när rika investerare från utlandet kommer och plundrar deras städer. För det har marknaden bestämt och det är bara att låta den göra sitt jobb så kommer alla bli nöjda och glada.

Marknadsliberalism och mer exploatering har aldrig varit en särskilt bra lösning för att pressa ner bostadspriserna. Det verkar inte heller fungera för vanligt folk som ska leva, bo och arbeta i städerna.

Förhoppningsvis får norrmännen bra effekt på de där kåta fåren som ska skrämma bort turister. Även om de säkert kan orsaka andra problem är den ultraliberala marknadsekonomin ännu mer obehaglig.

Om pilska norrbaggar kan skrämma bort pengastinna investerare och hjälpa till att sänka bostadspriserna för vanligt folk är det nog ändå värt ett försök.