Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Gasledningen är rysk maktpolitik

Per-Ola Mattsson (S), Gertrud Ivarsson (C) och Paul Hedlund (L) styr Karlshamns kommun.

I december stoppade regeringen planerna på vindkraft i Hanöbukten i Blekinge. Miljardinvesteringar i förnybar energi gick om intet.

– Vi har funnit att vindkraftverken och försvaret inte kan samexistera, sa miljöminister Karolina Skog (MP) till TT.

Det kan tyckas lite underligt, för i går gav regeringen grönt ljus till Karlshamn att låta ryska gasprojektet Nord Stream 2 disponera kommunens hamn.

Och tydligen är detta vad lagen säger. Så kallade ”militära riksintressen” hindrar vindkraft på ungefär halva Sveriges landyta söder om Gävle, men reglerna hindrar inte att en hamn hyrs ut till främmande makt.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill ändra lagen och ge regeringen större möjligheter att hindra liknande avtal i framtiden.

Övade försvar av hamn

Samtidigt som avtalet med Karlshamn diskuterades övade sig hemvärnet på Gotland i helgen tillsammans i att försvara hamnar mot en angripare.

Kan vara bra att kunna i dessa dagar.

– Vi har övat det vi kallar fördröjande fältarbete i de här infallsportarna, säger Carl-Axel Blomdahl, bataljonschef, till P4 Gotland.

På vanlig svenska betyder det att hamnarna ska blockeras eller i värsta fall sprängas för att Ryssland inte ska kunna använda dem för att landsätta soldater.

M har lite dåligt minne

Moderaterna och Liberalerna har rasat mot beslutet att ge Karlshamn grönt ljus.

– Bedrövligt att regeringen varit så senfärdig, säger Hans Wallmark (M).

Kritiken tyder på lite dåligt minne. Det var nämligen under Alliansregeringen som bygget av den ryska gasledningen påbörjades.

Fredrik Reinfeldt accepterade att ryssarna använde både Slite hamn på Gotland och dessutom Karlskrona, där en av Sveriges viktigaste marinbaser ligger. Så lite ödmjukhet hade inte skadat.

Rysk maktpolitik

Den ryska energisektorn är direkt kopplad till staten och ytterst Vladimir Putin personligen. Gas och olja är säkerhetspolitik. Bygget av Nord Stream 2 är både ett sätt att tjäna pengar till landets militära upprustning och få direkt politiskt inflytande i Västeuropa. Inget av det ligger i Sveriges intresse.

Dessutom är det så kallade ”energivapnet” en del i en bredare rysk strategi för att påverka politiken i grannländerna. Att Ryssland vill etablera verksamhet eller hyra hamnar i militärt strategiska områden är del av samma mönster.

Helst borde gasledningen stoppas helt, om inte det går bör Sverige inte bidra på något sätt till bygget.

Karlshamn är inte Slite

Debatten kan tyckas snårig. Först ville Nord Stream 2 ha tillgång till både Slite hamn på Gotland och Karlshamn i Blekinge. Nu har regeringen sagt nej på Gotland men givit grönt ljus i Blekinge.

Det finns flera orsaker. För det första är Karlshamn inte Slite, Gotland är betydligt mer känsligt med sitt läge mitt i Östersjön.

För det andra är det kommunala självstyret inskrivit i grundlagen och Karlshamn har framhärdat. Med dagens lagstiftning har regeringen alltså inte så stora möjligheter att köra över lokalpolitikerna även om den vill.

Men det rimliga hade varit ett nej till båda avtalen, både från regeringen och de lokala politikerna.

Sveriges säkerhet borde ha fått gå först.