ÅSIKT

Annie Lööf vill vara “skräpytornas” röst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR�N

Under helgens kommundagar i Göteborg ler säkert många gamla centerpartister lite igenkännande. Inför mötet har Annie Lööf profilerat partiet med utspel i klassiska centerfrågor.

Från perrongen på Stockholms central lanserades en satsning på renovering och modernisering av landets minsta järnvägar. Väl framme i Göteborg presenterades en skatterabatt för den som startar verksamhet i övergivna lanthandlar eller tomma bensinstationer.

När Annie Lööf äntrade scenen i det gamla posthuset vid Drottningtorget i Göteborg började hon med ett våldsamt angrepp mot den ekonom från Stockholm som häromdagen beskrev framtiden för landsbygden, i synnerhet Värmland, som “skräpyta”, utan kultur, handel eller ekonomi.

Landsbygdens röst

Efter åren på Stureplan vill Centerpartiet ta tillbaka rollen som landsbygdens röst. Kanske är det en signal om att geografin nu blir allt viktigare i svensk politik.

Moderaterna blir i alla fall allt mer ogenerade i sin roll som ett parti för de mest välmående och mest välbärgade förortskommunerna kring storstäderna.

När moderaterna i riksdagens gick med på att fördela flyktingmottagningen på alla kommuner obstruerade stockholmskommuner öppet hela uppgörelsen. Och när en kommitté häromveckan föreslog att satsningar på landbygden skulle betalas med lägre bilavdrag för städernas bilpendlare tvingades den moderata partiledningen snabbt backa för protesterna från kommunerna i Stockholms län.

Inte mycket utrymme

På kommundagarna fortsatte Annie Lööf att prata om allianssamarbete. Men med Anna Kinberg Batra som statsminister lär det inte bli mycket utrymme för Centerns nya lantliga profil.

Den sociala och regionala klyvningen, sa Annie Lööf i Göteborg. Det är faktiskt inte en dålig beskrivning av Sveriges utmaningar 2017.

Socialdemokraterna i regeringen har i alla fall inte missat att politiska sympatier allt mer tycks bli en fråga om var vi bor, eller att det finns ett Sverige som känner sig bortglömt och missgynnat.

På torsdag håller Stefan Löfvens regering sitt veckomöte i Dalarna, på länsstyrelsen i Falun. En symbolisk gest som ska visa engagemang för det producerande Sverige utanför tullarna.

Symboler i all ära. Att minska klyftan mellan stad och land kommer att kräva mer än så.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM