Lotta Ilona Häyrynen

Är du kvinna ger högern blanka fan i vad du vill

Iskall motivering till att riva upp aborträtten i USA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Protester mot inskränkningarna av aborträtten i USA.
Protester mot inskränkningarna av aborträtten i USA.

Det slog ned som en bomb här om veckan när en läcka från amerikanska högsta domstolen blev offentlig. I ett utkast inför ett beslut domstolen ska fatta i sommar föreslås att det som kallas Roe v Wade ska rivas upp. Roe v Wade är domen från 1973 som garanterat alla amerikanska kvinnor grundlagsskyddad rätt till abort.

Nu kan det bli annorlunda. De konservativa domarna i högsta domstolen vill låta delstaterna styra abortlagarna helt själva. I praktiken kan det innebära att abort blir förbjudet eller möjligheten kraftigt begränsad i hälften av USA:s delstater.

En detalj i dokumenten som läckt från högsta domstolen har fått lite uppmärksamhet i Sverige men ramar in kärnan i den konservativa kvinnosynen.

I svensk kontext är det hela obegripligt, här är rätten till abort i princip skriven i sten och till och med KD gör allt i sin makt för att inte förknippas med abortmotståndare som finns i deras parti.

I sin argumentation för att riva upp Roe V Wade skriver domarna Samuel Alito och Amey Coney Barett om familjerna som vill adoptera barn. 2002 ska en miljon kvinnor sökt efter barn att adoptera i USA.

“[...] The domestic supply of infants [...] available to be adopted has become virtually nonexistent.”

På svenska ungefär: Den inhemska tillgången på spädbarn tillgängliga för adoption har blivit nära nog obefintlig.

Formuleringarna är horribla och iskalla. I en enda mening förvandlas kvinnors kroppar till ett medel för nationens och andra kvinnors - med mäktiga mäns - önskemål. Eftersom det finns andra som vill adoptera måste aborträtten avskaffas.

Kvinnorna blir produktionsmedel - inte individer. Samtidigt blir barnen en del av en försörjningskedja, inte heller individer när de väl fötts.

Sanningen är att barn, betraktat på Alito och Coney Baretts sätt, blir varor på en marknad. I praktiken kan det ge friska, söta och vita barn nya hem.

Redan i dag är hundratusentals barn placerade i det amerikanska fosterhemssystemet. Ingen vill adoptera dem. Varför? Många är afroamerikanska. Vissa har diagnoser och anses socialt svåranpassade. Inget för amerikanska kristna som söker den perfekta kärnfamiljen.

Det som konservativa religiösa krafter vill beröva oss kvinnor är inte bara rätten till våra kroppar utan kvinnors faktiska mänsklighet. Vi ser det inte minst också i Afghanistan där talibanerna nu tvingar på kvinnorna burkor igen.

Vår existens blir ett medel för någon annan - för nationen, religionen och familjen. Våra egna drömmar skiter den religiösa fundamentalisten i, liksom den kristna kapitalisten ser överblivna barn som restprodukter med fler rättigheter i livmodern än i livet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln