Skollobbyn litar på att sossarna ljuger

Tror inte det blir något vinstförbud

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Marcus Strömberg, vd Academedia
Marcus Strömberg, vd Academedia

Sossarna vill inte alls stoppa vinstuttaget i skolan. Så låter det när Academedia recenserar Socialdemokraterna. Borde inte skolföretagen oroas när Magdalena Andersson (S) lovat att driva en politik direkt emot deras intressen? Det verkar inte så.

"Så här har det låtit förut. Förra valrörelsen talade Stefan Löfven om att barn inte ska vara till salu på börsen", sa Academedias vd Marcus Strömberg till SvD Näringsliv kort efter S-kongressen. "Jag har varit med om fyra valrörelser, så jag känner igen tongångarna. Jag tror inte det blir något vinstförbud", sa han tvärsäkert. Inte heller Academedias storägare Johan Andersson tror på Socialdemokraterna.

Oro bakom lugnet

"Ideologisk populism", kallar han det. "Egentligen är förslaget inget nytt. Den här positionen har S haft i över tio år, även om den tagit olika skepnader genom åren", säger han till SvD. Men bakom det arroganta lugnet finns en oro. Efter Magdalena Anderssons utspel rasade Academedias aktie med 800 miljoner på bara några timmar.

"...vi kollar sällan på aktiekursen. Sedan är det såklart supertråkigt för de övriga aktieägarna. Att det här påverkar deras plånböcker är otroligt tråkigt", sa Johan Andersson. "Supertråkigt" är det även för eleverna, men av andra anledningar. För hundratals elever har plötsliga nedläggningar inneburit att de behöver hitta en ny skola snabbt.

Miljontals i vinst

Om friskolan inte bommar igen så har den lägre andel legitimerad personal, och färre lärare per elev. Även elevunderlaget ser annorlunda ut. Friskolorna har olika strategier för att få in så studiemotiverade elever som möjligt. De som behöver specialpedagogik, särskilt språkligt stöd eller liknande väljs bort. Sådana krav är nämligen inte lika lukrativa för skolägare.

Samtidigt mjölkar de pengar som skulle ha gått till behövande skolor - på grund av hur skolpengen fungerar. Om den kommunala skolan behöver mer pengar så ska friskolan också ha mer - för att vara konkurrensmässig. Det tas ut miljontals i vinst varje år. Miljoner som skulle ha gått till eleverna.

Att skolföretagen inte är nervösa än är inte så konstigt, det finns ingen majoritet i riksdagen för att avskaffa vinsterna. Men snaran dras åt, och opinionen är inte alls på skolföretagens sida. Det borde vara en väckarklocka för våra borgerliga partier.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.