Mejla

Jonna Sima

Många miljardärer är ett samhällsproblem

Klasshat göder de kriminella gängen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansminister Magdalena Andersson måste sätta stopp för de skenande inkomstklyftorna.
Finansminister Magdalena Andersson måste sätta stopp för de skenande inkomstklyftorna.

LEDARE

På 40 år har Sverige gått från att vara världens mest jämlika land till att bli det land i världen med flest miljardärer i relation till befolkningen. Förmögenheter har vuxit och inkomstskillnaderna mellan de som arbetar och inte har dragit iväg.

De friska som kan jobba har ständigt fått nya skattesänkningar och avdrag medan sjukskrivna, arbetslösa och människor på försörjningsstöd har fått mindre pengar.

Det är en dramatisk förändring och en av förklaringarna till varför vi ser växande spänningar i samhället, som den brutala gängkriminaliteten. Den svensk som sannolikt vet mest om orsakerna bakom utvecklingen heter Per Molander.

Politisk dynamit

Efter valet 2018 fick han i uppdrag av den rödgröna regeringen att undersöka och lämna förslag som långsiktigt ska minska klyftorna i Sverige. Resultatet blev Jämlikhetskommissionen och en rapport som omfattar mer än ettusen sidor som presenterades för exakt ett år sedan.

Rapporten pekar på behov av enorma investeringar i utbildning, bostad, integration och socialförsäkringen. Förslagen är politisk dynamit, men rapporten blev ingen game changer – då. Ett år senare kan det förhoppningsvis blåsa nya vindar.

Stefan Löfvens aviserade avgång skulle kunna öppna ett möjligheternas fönster. Landets rikaste behöver inte fler bilar eller båtar, nu behövs investeringar i framtiden. Skolan, välfärden – och klimatet.
Kanske är det därför som Per Molander tog tillfället i akt att sätta ned foten i DN i förra veckan. Han ställer där den relevanta frågan: Hur ska borgerliga väljare rösta när det visat sig att högern har så fundamentalt fel?

En växande ilska

Molander menar att hittills har svaret blivit att lösningen på marknadens misslyckanden är mer marknad. Men föreställningen att marknaden generellt är effektivare än den offentliga sektorn har visat sig felaktig, skriver han och tar skolan som exempel. De offentliga grundskolorna har i själva verket högre produktivitet än de fristående. Detsamma gäller för vården. Trots det ser vi hur den svenska vården bli allt mer privatiserad.

Det finns en växande ilska över att vissa i samhället har allt och ständigt får lite till.

Hur farlig den känslan kan bli ser vi redan exempel på.
Mer jämlika samhällen är inte bara en rättvisetanke inom vänstern. All forskning visar att det är framgångsreceptet för trygga samhällen med god tillväxt.

Chatte med Jonna Sima om de ökande klyftorna klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga eller synpunkt redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige är ett land av gäng och miljonärer

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämlikhet

Magdalena Andersson

Socialförsäkring

Stefan Löfven

Per Molander

Miljardär