Mejla

Jehna Al-Moushahidi

TV4:s snyftprogram om incelmän stinker

Skyller på kvinnor för att de inte får ligga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Incel-rörelsen använder sig ofta av online-forum
Incel-rörelsen använder sig ofta av online-forum

TV4:s senaste avsnitt av Kalla Fakta handlar om incels, alltså män som lever i ofrivilligt celibat. Syftet verkar ha varit att försöka förstå deras tankesätt. Det är inte alltid ett problem att vara ofrivilligt ensam och känna att man saknar en tillhörighet. Det gör nog alla någon gång i livet. Men när dessa män radikaliseras och utövar våld blir de ett samhällsproblem. Och särskilt som de många gånger håller kvinnor ansvariga för deras agerande.

Online-forum

Incels ser ofta sig själva som mindre attraktiva – de har förlorat i genlotteriet och det är därför de inte får ligga. Detta diskuteras flitigt på forumen. Det cirkulerar också bilder där man gjort gudavbildningar av incels som utfört terrorattacker, exempelvis i USA. Ofta används retoriken att kvinnor förtjänar att dö för att de endast väljer snygga män.

Genom att kvinnor ger män uppmärksamhet och väljer att ligga med dem kan vi förhindra terroristattacker. Men när det blev det någon annans ansvar ifall en person begår ett brott?

Hoten från dessa män tas sällan på allvar. "Han är ju bara en ensam man som saknar flickvän", kanske många tänker. Men de terroristattacker som utförs mot kvinnor av incels har ökat, och är minst sagt på allvar.

Ensamhet bland incels

Genom att infiltrera forum online som är öppet endast för incels får Kalla Faktas reporter kontakt med två svenskar som definierar sig som incels. En av männen är mest ledsen över att han är ensam. Men, han försöker åtminstone ta tag i sitt liv. Exempelvis genom att skaffa ett jobb och försöka hitta en egen lägenhet, så han kan flytta hemifrån. Han tar starkt avstånd från hat och våld och det verkar gå i rätt riktning.

Den andra mannen som reportern träffar är desto aktivare i dessa online-forum. Han spenderar upp till fem timmar per dag på incelforum och menar att kvinnor tycker om att våldtas. När programledaren frågar om just detta inlägg börjar han gråta och menar att våldtäkt är ett för svårt ämne att prata om.

Snabbt blir programmet ett forum för dessa män att sprida sina snyfthistorier, snarare än ett försök att förstå deras logik.

Kvinnors ansvar

Incelmannens budskap är dock tydligt: Det är kvinnors ansvar att se till att män inte radikaliseras. Man har lust att ruska om honom.

Det är inte kvinnors uppgift att curla dessa män som bebisar. Varför inte vara självständig, kanske gå i terapi och prata ut om dessa känslor?

Istället för att skyffla över problemet på kvinnor borde incelmännen istället ta itu med sina egna problem. Kvinnor kan inte stå ansvariga för deras radikalisering.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.