Mejla

Jonna Sima

Moderaterna lider av kompetensbrist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dyster stämning på Moderaternas partimöte i helgen.
Dyster stämning på Moderaternas partimöte i helgen.

LEDARE

Det är ingen vild gissning att stämningen på Moderaternas partimöte i Karlstad i helgen går i moll. Partiet är i inne i sin djupaste kris sedan Bo Lundgren fick drygt 15 procent i valet 2002. Inom loppet av ett år har Moderaterna rasat i väljarmätningar till 17 procent.

Moderater runt om i landet har redan börjat kräva Anna Kinberg Batras avgång. I själva verket borde partiet ta ett steg tillbaka, slicka såren från valförlusten 2014 som fortfarande verkar svida – och sedan ta nya tag.

Partiet läcker åt två håll

Efter att Fredrik Reinfeldt överraskande deklarerat sin avgång på valnatten fick hans kronprinsessa ta över. Trycket på Kinberg Batra att vinna tillbaka väljarna som gått över till Sverigedemokraterna har varit stort. Följaktligen lades politiken om. Plötsligt gav hon grönt ljus till samarbete med SD.
Det gav inte alls den förväntade återhämtningen. Men utvecklingen att Moderaterna har blivit mindre än Sverigedemokraterna är inte något att jubla över.

Moderaterna läcker numer åt två håll: både till SD och till Centerpartiet. Den största vinnaren på den moderata kursändringen är i själva verket Annie Lööf.

Drabbade av ”brain drain”

Men frågan är om inte det mest problematiska läckaget för Moderaterna är kompetensflykten. Partiet har lidit svårt av "brain drain", de som byggde Nya Moderaterna starkt runt Fredrik Reinfeldt har lämnat skutan.

I en orolig tid när väljarna vill ha erfarenhet och stabilitet företräds Moderaterna av nya ansikten och glada amatörer utan vana av att vara i opposition. För att inte tala om de grabbiga ungtupparna som ett tag härjade på kommunikationsavdelningen.

Mikael Odenberg som ny partisekretare?

Politiskt har Moderaternas största problem varit otydligheten. För mycket vinglande i olika frågor undergräver trovärdigheten. De stora omsvängningarna i till exempel flykting- och försvarsfrågorna har blottat ett passivt parti som gjort alldeles för lite, alldeles för sent.

Partiledningens favoritmantra är att "Sverige är på väg åt fel håll", men inte ens de själva verkar veta vart de är på väg.
Anna Kinberg Batra borde i den här prekära situationen staga upp organisationen. Varför inte plocka in Mikael Odenberg som ny partisekreterare? Han verkar ju ha både energi och idéer, något som inte dagens parti direkt har ett överflöd av.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Fredrik Reinfeldt