ÅSIKT

Löfven mer hemma i Järva än i Almedalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andreas Bardell / ANDREAS BARDELL
LEDARE

Medan Emmanuel Macron vann ännu en jordskredsseger i parlamentsvalets andra omgång i Frankrike i går höll Sveriges statsminister tal på Spånga idrottsplats i Stockholm.

I Frankrike har Macrons nybildade parti La République en marche skakat om det politiska etablissemanget. I Sverige har Löfven ratat årets politikervecka i Almedalen.

Det finns faktiskt en koppling.

Som Olof Palme kände det

I gassande solsken och med publikrekord avslutade i går Stefan Löfven den nio dagar långa Politikervecka som har anordnats av eldsjälen Ahmed Abdirahman och den ideella föreningen Global Village.
Statsministern öppnade sitt tal med att säga att det måste ha varit så här Olof Palme kände när han för första gången stod på ett bilflak i Almedalen.

Stefan Löfven hade med sig ett vallöfte om 1,5 miljarder kronor till skolor i utsatta områden och talade om ett samhällsbygge som alla deltar i. Visst talade han om rätt, men i huvudsak var det ett tufft tal om plikt.

Hårdare straff och övervakningskameror ska komma åt gängkriminaliteten. Gangsterkungar ska arresteras – inte glorifieras. Budskapet till de som kastar sten på blåljuspersonal: rör inte våra hjältar. Människor som kommer till Sverige ska lära sig svenska och göra sig anställningsbara. Hedersvåld gör statsministern förbannad.

Löfvens största tillgång

Stefan Löfven känner sig mer hemma på en scen i Järva än framför pr-konsulter i Almedalen. Det är en av hans största tillgångar: Känslan av att det är en människa som talar, ingen robotlik politikerbroiler.

Även om stora delar av Järvafältet röstmässigt ser ut som Sverige gjorde under Tage Erlanders storhetstid så finns här ett problem: valdeltagandet. I ett av valdistrikten här fick Socialdemokraterna över 70 procent – men knappt 42 procent röstade.

Samma demokratiska utmaning

Det var ungefär lika många som gick till vallokalerna i Frankrike i går. Framför allt har det varit unga, fattiga och arbetslösa som stannat hemma. Svenska politiker står inför samma demokratiska utmaning. Misslyckas de kommer klyftorna och misstron bara att växa.

Politikerveckan i Järva är ett lovvärt sätt att få politikerna att tala mer med folk i förorterna och inte bara om dem. Förhoppningsvis återkommer initiativet i någon form till valåret 2018. Stefan Löfven har redan lovat att han ska försöka komma tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM