ÅSIKT

Annie Lööf borde avsluta Alliansen

avJonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
Den borgerliga kanibalismen, där Centern växer tack vare besvikna moderatväljare, är ett faktum. Samtidigt tilltar maktkampen inom Alliansen.

Annie Lööf och Centerpartiet rider på en historisk framgångsvåg. Det kan man knappast säga om hennes kollega i Moderaterna. Snarare motsatsen. Sedan Anna Kinberg Batra i januari förklarade att hon vill samarbeta mer med SD, fälla regeringen i höst och kan tänka sig att regera med stöd av Jimmie Åkesson har väljarna flytt i strömhopp.

Det har lett till en drastisk scenförändring i rikspolitiken.
Moderaterna har inte bara blivit omsprungna av Sverigedemokraterna som andra största parti. I en väljarundersökning som DN publicerade i går tycker också 6 av 10 alliansväljare att Annie Lööf vore en bättre statsminister än Anna Kinberg Batra.

Lööf utmanar AKB

I en träff med riksdagsjournalisterna i tisdags fick Centerledaren frågan om vad som avgör vem som blir Alliansens statsminister svarade hon: "det handlar om valresultatet, det är det största borgerliga partiet som får statsministerposten".

Handsken är kastad.

I dag presenterades Centerpartiets förslag till vårbudget. De vill fördela tre miljarder till vård, polisen och landsbygden under 2018. Reformerna ska finansieras genom bland annat ett avskaffande av arbetsmarknadsutbildningar. Arbetsförmedlingen vill de lägga ned helt och ersätta med privata aktörer.
Klassisk marknadsliberal politik.

Häpnadsväckande världsfrånvänt

Retoriskt har Centern däremot tagit rygg på Socialdemokraterna. Budgeten heter "Låt inte Sverige klyvas" och Annie Lööf understryker att landet måste hålla ihop, något som annars är Stefan Löfvens favoritbudskap.
En stor del av Centerns budgetförslaget ägnas åt Alliansens syn på svensk ekonomi och hur de ser på regeringens ekonomiska politik. Det finns något häpnadsväckande världsfrånvänt i att de fyra borgerliga partiernas framhärdar att Alliansen fortfarande är ett regeringsalternativ.

I verkligheten är blockpolitiken dödsdömd. Varken de rödgröna eller Alliansen har haft någon egen majoritet sedan 2010. Och Jimmie Åkesson har tydligt markerat att han inte tänker vara någon dörrmatta för en borgerlig regering. Trots det fortsätter de fyra borgerliga partierna att leva vidare med sin obegripliga livslögn.

Alliansens enda vinnare

Den borgerliga kanibalismen, där Centern växer tack vare besvikna moderatväljare, är ett faktum. Samtidigt tilltar maktkampen inom Alliansen. Centerledarens tydlighet i debatter och principfasthet i flyktingfrågan ställs mot Kinberg Batras velande och robotaktiga framtoning.

Ett fortsatt borgerligt samarbete blir i praktiken beroende av Sverigedemokraterna. Den ende som gynnas av blockpolitiken är Jimmie Åkesson. Annie Lööf borde därför våga göra ett Alexanderhugg och avsluta Alliansen.

ARTIKELN HANDLAR OM