Mejla

Ingvar Persson

Hamas har tagit ett litet steg mot fred

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går kom en sällsynt ljusglimt i det mörker som Mellanöstern annars utgör. Terrorstämplade Hamas, som styr i det isolerade Gaza, säger sig nu till sist vara redo att acceptera en Palestinsk stat inom 1967 års gränser.

Ända sedan Oslo-avtalet undertecknades 1993 har alla vetat hur grunderna för en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina måste se ut. Två stater med säkra och erkända gränser, ett slut på ockupationen och en återgång till de gränser som gällde för 50 år sedan.

Rader av svåra frågor skulle förstås återstå. Jerusalems status, flyktingarnas situation och möjligheterna att knyta samman Gaza och Västbanken för att ta några exempel. Men allt måste bygga på en tvåstatslösning.

Tragedin är att verkligheten hela tiden har rört sig i rakt motsatt riktning. Israeliska bosättningar på ockuperad mark. En allt mer extrem israelisk ledning och palestinska terrordåd mot civila.

Ingen fredsprocess

Det finns helt enkelt ingen fredsprocess, bara en spiral av ockupation, våld och hopplöshet. Det kommer inte att förändras av Hamas nya linje, i alla fall inte snabbt.

Motsättningarna inom det palestinska ledarskapet finns kvar, precis som konflikterna och förtrycket i grannländerna till Israel och Palestina. Hamas tar inte avstånd från våld, och organisationens långsiktiga mål är fortfarande ett enat Palestina.

Men framför allt är den israeliska regeringen inte överdrivet intresserad av kompromisser. Premiärminister Benjamin Netanyahu avfärdade genast Hamas utspel. Stärkt av stödet från Vita Huset fortsätter hans regering i stället bosättningspolitiken på ockuperad mark med förnyad kraft.

Just nu tycks det inte spela särskilt stor roll vad Hamas eller andra palestinska ledare säger och tycker.

Framtida betydelse

Ändå kan beskedet från Hamas få betydelse i framtiden. Det skulle kunna bli inledningen på en långsam försoningsprocess mellan ledarskapet i Gaza och på Västbanken. Det skulle stärka palestiniernas sak, både gentemot grannländerna och i den diplomatiska världen.

En sak är nämligen säker. Så länge den israeliska ockupationen fortsätter måste också försöken att få i gång en fredsprocess fortsätta. Och grunden är även i fortsättningen en lösning med två stater.

Hamas har tagit ett litet steg för att kunna vara en del av en sådan lösning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN