ÅSIKT

SMS-jobb är en modern form av slavarbete

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Många unga har idag SMS-jobb
LEDARE

Föreställ dig ett chokladhjul, ett sånt där som finns på tivoli, med blinkande lampor i olika färger. Föreställ dig de små spikarna mot fjädern som låter klick, klick, klick. Först hastigt, sen långsammare. Dina nävar knyter sig lite hårdare när hjulet snart ska stanna.

Du har varit där och minns doften av brända mandlar, stojet och musikslingorna från karusellerna. Föreställ dig då att situationen förvandlas till en mardröm.

Föreställ dig att chokladhjulet är något du tvingas snurrar varje månad för att få veta summan på din lönespecifikation. Har du tur stannar hjulet kanske på 16 000 kronor eller så får du nöja dig med 8 000 kronor.

Det är såhär den svenska arbetsmarknaden ser ut i dag för drygt hälften av alla unga. Osäkra visstidsanställningar, korta projektanställningar och påtvingade egenanställningar.

Peter Kadhammars skriver om den otrygga arbetsmarknaden i tre delar. Vi får möta Freja och Gabriella som jobbar på stormarknad, de har 3,12 respektive 21 garanterade timmar i veckan. Resten av timmarna måste jagas via företagets app, som plingar konstant. Telefonen måste alltid vara med både i sängen och i duschen, för att jaga nya pass och för att få livet att gå ihop.

Vi får också möta cykelbudet Adam som jobbar för matleverantören Foodora, Adam tjänar 70 kronor i timmen. Det är ungefär hälften av den lägstalön som Transportarbetarförbundet anser att ett cykelbud i Sverige ska tjäna.

Vissa dagar jobbar cykelbuden enbart på provision.

Vi ser en arbetsmarknad som dras isär. En polarisering som kommer få stora konsekvenser för samhället. Freja, Adam och Gabriella är bara tre av alla det unga och nyanlända på arbetsmarknaden som tvingas leva med slavliknande villkor och otryggheten att vare månad behöva snurra på lönehjulet. För ständig nitlott, medan arbetsgivarna möts av vinst varje gång.

BIM ERIKSSON

ARTIKELN HANDLAR OM

Slaveri

Foodora