Mejla

Eva Franchell

Kinberg Batra söker fler pigor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Kinberg Batra levererar inga mjuka budskap.
Anna Kinberg Batra levererar inga mjuka budskap.

Så har de Nya Moderaterna blivit de Gamla Moderaterna igen.
Nu känner vi igen det gamla överklasspartiet som tycker att andra människor kan städa medan de själva håvar in vinsterna. De medkännande moderaterna har ersatts av de märkvärdiga moderaterna för det är en ganska nedlåtande syn på människor Anna Kinberg Batra levererar i sin vårmotion.
Hon vill sänka skatten med 22 miljarder kronor, det skulle bli den största skattesänkningen på tio år och pengarna vill hon ta från fattiga, sjuka och arbetslösa.

Arbetslösa får betala

Mest vill Moderaterna ta från de arbetslösa. Genom att spara 5,6 miljarder på kortare a-kassa, sänkt tak och begränsat aktivitetsstöd vill de sänka skatten rejält för dem som har det bättre.
Höjd moms på maten ska ge ytterligare tre miljarder i skattesänkningar. Dessutom vill Moderaterna begränsa försörjningsstödet och ställa hårdare krav på dem som får socialbidrag.

– Det finns alltid städuppgifter, som Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson uttrycker det.

Tredubblar rut-avdraget

Och så är det, Moderaterna vill alltid att någon annan ska städa. Socialbidragstagare eller rut-städare, i budgetförslaget tredubblas rut-avdraget så det blir gott om pigor i alla fina hem. Det är vi här uppe och ni där nere, fattiga och rika. Flyktingar som kommer hit får kvala in i de svenska trygghetssystemen. För nyanlända och arbetslösa finns ingen trygghet.
Den enda trygghet Anna Kinberg Batra pratar om kräver fler poliser, militärer och mer terrorbekämpning. Hon levererar minsann inga mjuka budskap och hon är beredd att regera med hjälp av Sverigedemokraterna om så krävs. Sannolikt är det just därför hennes opinionssiffror dalar. Hon är snart nere på de 14 procent Gösta Bohman hade 1973.

Fälldin ledde gröna vågen

Det var för övrigt samma år som Centerns Thorbjörn Fälldin fick över 25 procent i riksdagsvalet. Medan Gösta Bohman bara pratade om skatter ledde Fälldin den gröna vågen som några år senare gav honom statsministerposten. Det tog många år för Moderaterna att hämta sig från den omkörningen, men historien upprepar sig alltid.
Medan Anna Kinberg Batra vill sänka skatten och införa hårdare tag är det Annie Lööf som kommer med de mjukare förslagen. En del är galet, som att Arbetsförmedlingen inte ska förmedla jobb, men annat är intressant som en grön bilbonus på upp till 100 000 för nya bilar. Annie Lööf vill ge mer pengar till vården och hennes opinionssiffror stiger.

Det är Anna Kinberg Batras fall vi bevittnar. Efter nästa års val kan borgerligheten se helt annorlunda ut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.