Mejla

Ingvar Persson

Nu lägger Hallengren ansvaret på oss alla

Viruset är fortfarande lika dödligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N

Möjligen hade socialminister Lena Hallengren valt klockslaget för pressträffen med målgruppen i tanke. Äldre personer har ofta tidiga vanor.

På många andra sätt blev ändå tidpunkten för beskedet att de speciella restriktioner för äldre och andra riskgrupper nu avskaffas lite märklig.

Samtidigt som Hallengren träffade pressen rapporterades att Frankrike nu nått en miljon smittade. I Italien är spridningen nu den snabbaste sedan i vintras och på Irland ska samhället stängas på nytt.

Unga vuxna i fokus

Här hemma står spridningen bland unga vuxna i fokus och smittskyddsmyndigheterna har utfärdat speciella råd för Uppsala. Fler regioner kan stå på tur.

Coronapandemin är verkligen inte över. Den har, precis som ministern själv sa häromdagen, kanske bara börjat.

Ändå var gårdagens beslut kanske nödvändigt. Precis som besöksförbudet på äldreboenden har uppmaningen till de äldre att isolera sig kostat på. Det har skapat praktiska problem, men framför allt ensamhet.

Livet blir inte som vanligt

Att de speciella rekommendationerna till personer i riskgrupper hävs betyder inte att det är fritt fram att leva som vanligt. Det är det inte för någon av oss. Råden om distans, folkvett och rena händer gäller fortfarande. Den som har minsta symptom ska hålla sig hemma.

Det gäller för äldre precis som för alla andra.

Viruset är fortfarande lika dödligt och precis lika samhällsfarligt som för ett halvt år sedan.

Vi måste skydda varandra

Det Hallengren gjorde i går var att hon förflyttade ansvaret. Det är inte längre riskgruppernas ansvar att skydda sig. Det är ett ansvar vi måste ta tillsammans.

Moraliskt är det förstås riktigt. Vi har alla ett ansvar. Praktiskt är beslutet kanske också det enda möjliga. Det finns en gräns för hur länge isolering kan pågå.

Nu återstår bara att se om vi är redo att ta det ansvar socialministern har lagt på oss. Det är trots allt en fråga om liv eller död.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.