Ledare

Att ta sprutan är en medborgerlig plikt

Effektivt vaccin är mer välkommet än jultomten

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I veckan beslutade regeringen på Irland att undanta en (1) person från landets hårda coronarestriktioner – jultomten.

– Det är viktigt att meddela alla barn i landet att vi bedömer jultomtens resande som nödvändigt, sa utrikesminister Simon Coveney i ett officiellt uttalande från Dublin.

Tomten kommer inte att behöva sitta i fjorton dagars karantän och har heller inte reseförbud 25:e december då julklappar delas ut på Irland. Däremot, underströk Simon Coveney, måste alla barn trots detta hålla två meters avstånd. Även jultomten ska vara trygg.

Det blir ingen vanlig jul i år.

På Irland har hittills 2000 människor dött i farsoten.

I Sverige är det 7000.

Det är ofattbart. Ohanterligt. Bara i onsdags rapporterades 174 nya dödsfall med bekräftad covid-19 i Sverige. Och om vi ska tro Folkhälsomyndighetens scenario så är det nästan två veckor kvar tills vi når toppen på den andra vågen.

Kommer det sedan en tredje till våren?

Jag får lust att gå i ide och sluta läsa nyheter tills detta är över. Som björnarna på Kolmården. Bara rulla in mig i en filt, titta på TV-serien The Crown och stänga av världen utanför. Mörkret blir snart för mörkt.

Men den irländska regeringen har rätt i att jultomten är en "essential worker", en nyckelperson i hanteringen av covid-19 precis som sjuksköterskor, säkerhetspersonal och de som producerar och distribuerar livsmedel, el och mediciner.

Livet behöver fortsätta fungera.

Mångas barndom pågår här och nu.

Stora saker är viktiga i en tid som denna, som Folkhälsomyndighetens presskonferenser, statsbudgeten och den senaste opinionsmätningen från Statistiska centralbyrån.

Men små saker är också viktiga. Vad ska det stå på önskelistorna till tomten? Hur ska det går för Mira och Rakel i årets julkalender? Ska vi kanske skicka julkort? Så firade man jul på avstånd förr i världen.

Folkhälsomyndigheten har sin tid men julgröten har sin.

Att ringa någon som är ensam är viktigt. Att kolla läget med grannar och vänner. Att skänka pengar till Stadsmissionen eller Frälsningsarmén, om man har möjlighet. De når långt bortom landsvägen och behoven är oändligt mycket större än vanligt.

– En tid för vetenskap och solidaritet, säger António Guterres, FN:s generalsekreterare.

Det är en ganska bra sammanfattning.

Vi har ett ansvar för varandra. För alla människor.

Inom de närmaste veckorna inleds mänsklighetens största globala samarbetsprojekt någonsin: vaccinationen mot viruset sars-cov-2.

Åtta miljarder människor, 193 självständiga stater, flera FN-organ och en uppsjö av internationella organisationer och företag måste samarbeta om detta ska fungera.

Vaccin är inte magi, det är beprövad vetenskap som räddat miljontals människoliv och gjort att vi nästan glömt bort tidigare generationers farsoter. Men sättet världens främsta vetenskapsmän och kvinnor samarbetat för att forska fram vaccin mot covid-19 känns ändå magiskt.

Att testningen tar tid och måste vara rigorös är självklart. Under svininfluensan 2009 vaccinerades 5,3 miljoner svenskar och omkring 500 drabbades i varierande grad av den ovanliga sjukdomen narkolepsi. Det vill vi slippa.

I onsdags godkände till slut Storbritannien Pfizer-Biontechs vaccin och börjar som första västland vaccinera nästa vecka. Astra Zenecas och Modernas vaccin ligger inte långt efter.

Sverige kan sannolikt dra igång massvaccinationskampanjen efter trettonhelgen. I fredags meddelade statsministern att vaccin blir gratis för alla. Nu väntar vi bara på EU:s godkännande.

– Storbritannien har en av de ledande myndigheterna i världen när det handlar om vetenskap och integritet. Det här talar för att det är ganska sannolikt att även den europeiska myndigheten godkänner det, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till DN.

Ljuset i tunneln växer i styrka.

"Den som har lärt sig att känna ångest på rätt sätt, han har lärt det största" skrev den danske filosofen - och auktoriteten på just ångest - Sören Kierkegaard.

Med vaccin har vi ett verktyg för att omvandla hopplöshet och sorg till handlingskraft. Förutom att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka kan vi för första gången sedan viruset vände upp och ner på våra liv faktiskt slå tillbaka.

Men det bygger på att alla vaccinerar sig. Immunitet mot sjukdomar är en kollektiv insats.

"En tid för vetenskap och solidaritet".

I onsdags sände SVT första avsnittet av Dokument inifråns serie Vaccinkrigarna av Anna Nordbeck och Malin Olofsson. Under 1,5 år har de infiltrerat antivaccinationsrörelsen genom att låtsades vara vaccinkritiska filmare.

Resultatet är skrämmande, särskilt nu. Antivaccinationsrörelsen framstår som en tummelplats för diverse konsprirationsteorier och pseudovetenskap. Den har även starka drag av nyandlighet. Men den är betydligt mer framgångsrik än man kan tro, omkring var femte förälder i Sverige är fundersam inför att vaccinera sina barn.

Konsekvensen av rörelsens desinformation är att människor riskerar att dö av sjukdomar som vetenskapen redan har botemedel mot. Helt i onödan.

Som de flesta konsprirationsteorier blandas verkliga och påhittade uppgifter med varandra. Sant är att vaccin kan ha bieffekter, både vanliga som lite rodnad på huden och mer ovanliga. Men sant är också att dagens vaccinationsprogram är både säkra och effektiva.
Och att de räddar liv, både ditt och andras.

För första gången sedan detta inleddes kan vi slå en verklig ring kring de allra sköraste. En mänsklig sköld av vaccinerade personer. En mur av ansvar.

Men det kommer att bli mörkare innan det vänder. I torsdags stängdes landets gymnasieskolor och eleverna får återigen studera på distans. Sex regioner befinner sig i förstärkningsläge, den näst högsta graden av beredskap och Anders Tegnell varnade i veckan att dödstalen kommer att stiga ännu mer även om själva smittan planar ut.

Vaccinet är just nu till och med mer välkommet än jultomten.

***

Chatta Med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 på söndag med du kan ställa frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dagens chatt.

  Ha en fin andra advent.

 • Anders Lindberg

  Du har rätt i det. Tyvärr ser det ju ut som att den djurhållning och det jordbruk som finns kan komma att bidra till fler och kanske ännu värre sjukdomar i framtiden.

 • Jag tycker som du Anders att ta vaccin mot dödliga sjukdomar är en plikt, men sedan måste vi också verka tillsammans för en mer hållbar miljö och hur och på vilket sätt vi producerar våra livsnödvändiga varor så som livsmedelt.ex.

  Janne
 • Anders Lindberg

  Det hoppas jag inte...

 • Bra att uppmana till onlinehandel samtidigt som postnord lägger av i hela landet, har de fått igång sin pakethantering än eller? Får väl gå till stan ist för att beställa för att få grejerna före jul lol. Som läget ser ut nu får vi väl snart höra att regionerna har upphandlat postnord för att fördela vaccinet över hela Sverige. #detgårbranu

  Ironisk
Publisert:

LÄS VIDARE

Egoistiskt av gravida att inte vaccinera sig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Anders Tegnell

Vaccin

Stockholm

Göteborg

Richard Bergström

Svininfluensan