Mejla

Jonna Sima

Slatt-skamma de som smiter före vaccinkön

Kändisar fick gå före i kön, Fredrik Wikingsson tackade nej

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Programledaren Fredrik Wikingsson har erbjudits att bli vaccinerad mot covid-19 tillsammans med andra kändisar.  Han tackade nej eftersom han inte tillhör några av de prioriterade grupperna i vaccinkön.
Programledaren Fredrik Wikingsson har erbjudits att bli vaccinerad mot covid-19 tillsammans med andra kändisar. Han tackade nej eftersom han inte tillhör några av de prioriterade grupperna i vaccinkön.

LEDARE

Alla väntar otåligt på att få den där sprutan som ska ge oss livet tillbaka. Men först i kön att bli vaccinerade mot covid-19 står prioriterade grupper och äldre. Den regeln verkar vissa rent utsagt skita i.

I dag rapporterar Ekot att ytterligare personer har smitit före vaccinkön i Västsverige. Hur många det rör sig om är oklart, men ett antal personer i Lidköping ska ha fått tag i en bokningslänk avsedd för prioriterad kommunpersonal i Allingsås. Skrupelfritt har de bokat in sig och fått sin första vaccinspruta. Att det varit möjligt beror på att vaccineringen har upphandlats av sju privata företag och de har inledningsvis varken krävt något intyg på var personerna jobbar eller något bank-id.

För några veckor sedan avslöjade Göteborgs-Posten att en bokningslänk spridits bland privatpersoner i Göteborg. "Det var jättesmidigt", säger ”Pernilla” till tidningen.

De rikaste reser till Dubai

Runt om i landet har personer på framträdande positioner rättfärdigat sitt armbågande i vaccinkön med att de har utnyttjat "slattar" från använda vaccindoser.

Moralisk bankrutt beskriver bäst de som på det här sättet tränger sig före äldre, sjuka och den vårdpersonal som arbetar i pandemins frontlinje. Fortfarande har ju inte ens hälften av de äldre med hemtjänst fått båda doserna av coronavaccinet.

Tidigare har medier berättat om hur de allra rikaste i världen har kunnat åka på resort i Dubai och leva med all inclusive tills de fått båda sprutorna. I en värld där vaccinbristen är stor har den här typen av gangsterbeteende och gräddfiler uppstått.

Wikingsson erbjöds ”kändisvaccinering”

I det senaste avsnittet av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons populära podcast Filip & Fredrik berättar de om hur bekanta till dem har rundat vaccinkön på hisnande sätt.

Fredrik Wikingsson avslöjar att han i förra veckan blev uppringd av en vän som frågade om han ville låta sig bli vaccinerad med ett gäng andra kändisar. Det hela skulle filmas nu i söndags i Stockholm och syftet med videon, menade vännen, var att den ska få fler "vanlisar" att våga ta sprutan.

Wikingsson tackade chockad nej till erbjudandet. Om inte ens kungen kunde vaccinera sig tidigt utan viss rabalder, varför skulle ett gäng kändisar av varierad valör komma undan med det, resonerade han.

Hur skulle det se ut om jag skulle tränga mig förbi en 87-åring i kön?

Lyckligtvis finns det fler än Fredrik Wikingsson som verkar ha behållit sin moraliska kompass i den här prövande pandemin. I en intervju med "företagsaktivisten" Christer Gardell i SvD Näringsliv i dag får miljardären frågan om han liksom "vissa andra" i näringslivet har vaccinerat sig. "Nej, det där tycker jag är fel. Hur skulle det se ut om jag skulle tränga mig förbi en 87-åring i kön?", svarar han.

Den moraliska skampålen är i det här fallet inte helt oviktig. Den som osolidariskt smiter före kön borde få böter. Tills vidare får de faktiskt stå ut med att bli skambelagda.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccintjuvarna borde betala sprutan själva

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Dubai

Fredrik Wikingsson

Filip Hammar

Filip & Fredrik