Mejla

Ingvar Persson

I Sverige behandlar vi våra hjältar skamligt

Omsorgspersonal ska inte tvingas ta semester för att få vaccin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen har kunnat missa det. Året som gått har varit fullt av hyllningar till den personal som slitit i kampen mot pandemin. Ministrar har talat om hjälteinsatser, regionpolitiker har pratat om personalens fantastiska arbete och vanligt folk har stillsamt applåderat från sina balkonger.

Samtidigt tvingas hemtjänstanställda i Västerås att ta semester för att kunna vaccinera sig. Till tidningen Kommunalarbetaren säger en anställd som vill vara anonym:

"Min chef sa att vi inte fick göra det på arbetstid för att vi är underbemannade".

Vaccineringen fick göras på en semesterdag.

"Det känns tråkigt, men jag ville inte bråka".

Vackra ord

Var inte alla de vackra orden värda mer än så? Är det så här vi behandlar hjältar?

Svaret är dessvärre ja, det är precis så här de som stått i första ledet för att få samhället att fungera under pandemin behandlas.

I en rapport som LO precis presenterar konstaterar att kvinnor i arbetaryrken har tvingats ta de största riskerna under pandemin. Det är oftast de som har de otrygga jobb som försvann först när viruset slog till.

Måste möta människor

Det är dessutom arbetarkvinnor som oftast har yrken där kontakt med många människor är oundviklig. Åtta av tio har ett jobb som till stor del handlar om att möta människor som inte är arbetskamrater. Hälften säger att fysisk distans är omöjlig och en tredjedel att de inte fått riktig utbildning för att minska smittrisken.

Så där skulle vi kunna fortsätta. Fyra av tio kvinnor säger att det saknats skyddsutrustning och var femte att deras arbetsgivare inte har ansträngt sig för att minska riskerna.

Som om inte det vore nog upplever väldigt många kvinnor i arbetaryrken att arbetsbelastningen blivit större och möjligheterna till återhämtning mindre.

På twitter skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson:

"Det är inte rätt att de som fått samhället att rulla genom krisen, ofta med hälsa och ibland livet som insats, ska betala högsta priset."

Kommande hälsoskuld

LO talar om en kommande hälsoskuld. Och den kommer alltså att drabba just de hjältar som alla har hyllat.

Ingen borde egentligen bli förvånad. Vi har alla de kända förklaringarna. En könssegregerad arbetsmarknad där kvinnors arbete är undervärderat. Brist på resurser, inte minst i välfärden. Ett arbetsmiljöarbete som ofta brister.

Till det kommer nu politiken i coronatider. Kan en uppmaning att jobba hemifrån bli något annat än ett hån för den som tvingades göra sitt arbete utan tillräckligt skydd?

Allt kan kanske inte lösas genast, men en sak måste i alla fall vara klar. Ingen som under hela pandemin fått samhället att fungera genom att möta människor ska behöva använda sin semester för att få vaccin när det nu finns.

Det har också Västerås kommun till sist insett. Nu ska semesterdagarna betalas tillbaka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.