Mejla

Daniel Swedin

SD bör utesluta Mattias Karlsson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Mattias Karlssons meritlista är lång och fin. Han vikarierade som partiledare för Sverigedemokraterna när partiledaren Jimmie Åkesson var sjukskriven, han sitter i riksdagen och han brukar kallas för SD:s chefsideolog.

Och i veckan bjöd Karlsson på en liten inblick i hur Sverigedemokraternas ideologi ser ut.

”Borde utvisas”

Karlsson hade på internet hittat ett foto på en polis som poserar med Amir Nabizadeh och Fatemeh Khavari, frontfigurer för en rörelse som kämpar för att afghanska ensamkommande ska få stanna i Sverige. Karlsson blev arg.

Personerna på bilden var ju ”illegala invandrare” (vilket är fel i sak) och med tanke på att Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov skulle utvisas så borde polisen inte ställa upp på bilder med människor som på grund av hur de ser ut är potentiella terrorister. De ska ut!

Så Karlsson sparade ner bilden, återpublicerade den på sin Facebook-sida och sa vad han tycker.
”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som är här illegalt och borde utvisas...”

Karlssons Facebook-uppdatering

I tisdags polisanmälde Amir Nabizadeh Mattias Karlsson för förtal och brott mot upphovsrätten. I går polisanmäldes han för förtal av Fatemeh Khavari.
Kommer det få några konsekvenser för en man som tagit selfies med Förintelseförnekare?

Man kan peka på att det i SD:s etiska riktlinjer står att den som är delgiven misstanke om eller är åtalad för brott uppmanas att ta ledigt från sitt förtroendeuppdrag. Man kan också peka på att Jimmie Åkesson 2012 slog fast att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Fälldes i Granskningsnämnden

Å andra sidan.

Våren 2013 hade Sverigedemokraterna i Västsverige ett möte med riksdagsledamöterna Richard Jomshof, och Mattias Karlsson samt Jimmie Åkessons dåvarande pressekreterare Linus Bylund. I en bandinspelning från mötet, som Expo fått ta del av, fick de frågor om vad man får säga och göra inom nolltoleransens gränser.

– Jag tror inte att man behöver vara orolig som vanlig medlem, om man bara använder det sunda förnuftet och försöker att inte kontinuerligt lyfta fram rasistiska, nazistiska, antidemokratiska idéer, tankar, artiklar och så vidare, sa Mattias Karlsson då. Lite lagom spridning av nazistiska idéer är lugnt.

För ett år sedan uppträdde Karlsson i en Aktuellt-sändning och sa då att regeringen ”släppt in tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister”. Programmet fälldes av Granskningsnämnden för att programledarna inte tagit tydligt avstånd eller ifrågasatt påståendet.

Det var ett misstag från public services sida, men Karlsson gjorde inte bort sig. Han är ju chefsideologen. I det sverigedemokratiska principprogrammet - delvis författat av Mattias Karlsson - för partiet ett resonemang om att varje människa har en ”nedärvd essäns” som man inte kan undertrycka hur länge som helst.

En del människors essens är att de är sexförbrytare. En del människors essens är att de är terrorister.

Just nu pågår en strid inom borgerligheten där synen på SD sliter sönder samförståndet. Det går en skiljelinje mellan de som tycker att SD är ett konservativt parti som råkar ha många rasister som medlemmar och de som i partiet ser det parlamentariska uttrycket för ett samhällsgift.
Mattias Karlssons misstänkliggörande och generaliseringar visar tydligt vilka som har rätt.

Men om SD:s nolltolerans gäller några andra än människor längst ned i SD:s partiorganisation så bör Mattias Karlsson i konsekvensens namn få lämna sina uppdrag för partiet. Antingen nu eller efter en fällande dom.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Mattias Karlssons tankesmedja får draghjälp av public service

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Brott

Mattias Karlsson (politiker)

Jimmie Åkesson

Rasism