Mejla

Anders Lindberg

Kristersson kan nog äta upp KD

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 14:11 valdes Ulf Kristersson till ny Moderatledare på hotell Clarion Sign i centrala Stockholm.

Det var som om hela salen andades ut.

Längs rummets sidor applåderade kanslipersonalen frenetiskt och på främsta raden satt Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Ulf Adelsohn. Enbart Bo Lundgren saknades bland de nu levande partiledarna.

Ett ideologiskt tal

Ulf Kristerssons tal var ideologiskt och återknöt till det sociala tema som han haft under hela sin karriär.

Det finns en påtaglig värme när Ulf Kristersson pratar. Det är en framtoning som avviker väldigt mycket från Anna Kinberg Batras mer sakliga och lite kantiga stil.

Samtidigt är det en värme som har väldigt lite att göra med hans politik. Under tiden som socialborgarråd i Stockholm reade Kristersson ut offentlig verksamhet till underpris och han tillskansade sig själv en lägenhet avsedd för utsatta kvinnor.

Minister

Som socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering var han ansiktet utåt för Moderaternas hjärtlösa behandling av sjuka och arbetslösa. Och som ekonomisk-politisk talesperson har han sedan 2014 prioriterat skattesänkningar.

Inte heller i dag hängde politiken ihop.

”Att det går dåligt för barn, bara för att deras föräldrar har haft problem. Det är själva motsatsen till löftet om social rörlighet. Jag hatar det innerligt.”

Men Kristerssons ”hat” leder inte till mer resurser i skolan eller satsningar på utsatta grupper utan till ett sjätte jobbskatteavdrag till de som redan har det bra.

Skattebetalarnas pengar

Moderaternas extrastämma inleddes med att Joakim Larsson, partiets starke man i Stockholm, retoriskt frågade om någon kände en S-politiker som kunde hålla i skattebetalarnas pengar.

Det var verkligen att kasta sten i glashus.

Man bör inte underskatta den värme som Ulf Kristersson utstrålar, han går verkligen genom rutan. Men ett av hans största problem är den personliga trovärdigheten.

När TV4 nyligen konfronterade honom med att han åkt taxi för 113 000 kronor på två år handlar det om samma karaktärsdrag som gjorde att han tyckte sig ha rätt till lägenheten för utsatta kvinnor.

Han tycker sig vara värd privilegier andra inte har.

Alliansens sociala röst

Problemet med Ulf Kristerssons medkännande konservatism och val av tema är att det redan finns ett parti som vill vara ”Alliansens sociala röst” och det är Kristdemokraterna.

Kristerssons tal var nästan kliniskt rent från blinkningar till Centerpartiets eller Liberalernas väljare. Gränsen till Sverige förblir stängd - dörren till SD förblir öppen.

”Vardagen sliter på romantiken” sa Kristersson när han pratade om samarbetet i Alliansen.

Ebba Busch Thor bör nog lyssna uppmärksamt.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE