Mejla

Pernilla Ericson

När dörren stängs är skräcken kvar

Morgan Johanssons fina ord räcker inte

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilden är ett montage.
Foto: Privat / Andreas Lundberg
Bilden är ett montage.

Minns du när vi grät och tände ljus för Lotta Rudholm? Vi sa att det aldrig fick hända igen. Martin Jonsson, en 115 kilo tung, anabolapumpad kroppsbyggare, tog hennes liv. Lotta drog tillbaka sin anmälan, efter hot, våld och trakasserier, något som borde ha väckt varningssignaler. När Lotta träffade Martin Jonsson var han villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning.

Tidigare utredningar visar att de som levt under hotet av dödligt våld ofta haft kontakt med myndigheter kort tid innan de mördades.

Misstänkta förhörs inte

Att polisen vänder på varje sten i utredningar av våld i relationer är avgörande. Därför är resultatet av Åklagarmyndighetens och Polismyndighetens granskning så upprörande. 400 slumpmässigt utvalda utredningar om våld i nära relationer har granskats, och genomgången visar på stora brister, rapporterar SvD. Åklagarna har i flera fall felaktigt avslutat förundersökningarna innan den utpekade gärningsmannen förhörts. Ett dråpslag för den som orkat anmäla.
Artisten Josefin Nilsson har efter sin död fått oss att prata om mäns våld mot kvinnor som aldrig förr. Dokumentären “Älska mig för den jag är” påminner om hur det förstör liv, sargar kroppar och utgör en fara för livet. Nästan en fjärdedel av de som dödas i Sverige dödas av sin partner.
”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen” skrev Josefin Nilsson.

Kvinnojourer över hela landet har nåtts av fler samtal sedan filmen om hennes utsatthet sänts.

Attitydförändringar räcker inte

"Det är vi män som måste förändra oss", säger justitieminister Morgan Johansson (S) om ilskan som väckts mot våldet.

Fina ord, men hoppet om attitydförändringar räcker inte. Den som slår och sprider skräck kan uppenbarligen fortsätta – tydligen till stående ovationer.

Efter Metoo genomfördes särskilda debatter i riksdagen, åtgärder vidtogs både fackligt och politiskt. När det läggs resurser och fokus, då händer det saker.

Kvinnofridsbrottet infördes för 20 år sedan, det är dags att se över lagstiftningen. Vi behöver fler lokala insatser mot mäns våld mot kvinnor, regionala kvinnofridscentrum, mer pengar till kvinnojourerna.
När kvinnor vågar berätta är det som att tillfälligt tända en lampa i ett rum, i ljuset ser vi problemet så tydligt. När dörren stängs finns bara knytnävar och skräck.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE