Ledare

Informationsföroreningar från Ryssland om Corona

I gränslandet mellan krig och fred förändras nu säkerhetspolitiken

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oscar Jonsson vid ett tidigare tillfälle. Med Amanda Wollstad.
Oscar Jonsson vid ett tidigare tillfälle. Med Amanda Wollstad.

LEDARE

I går varnade Svensk säkerhetspolis för att Ryssland och Kina är våra ”motståndare”. Och i Coronavirusets spår stänger öppna samhällen. Medan vi tittar åt ett annat håll förändras den säkerhetspolitiska spelplanen.

Vår sårbarhet innebär samtidigt en möjlighet för andra aktörer att flytta fram sina positioner. Aktörer med helt andra intressen.

I dagens avsnitt av Höjd Beredskap möter vi Oscar Jonsson, doktor i Krigsvetenskap och aktuell med boken The Russian Understanding of War - Blurring the Lines between War and Peace.

Han pekar på att ryskt militärt tänkande präglas av en ganska stor kontinuitet och att dagens trollfabriker och påverkansoperationer via nätet är en reaktion på vad man i Kreml uppfattar som tidigare västerländska framgångar.

Men hur ska vi förstå Rysslands agerande i Coronatider? Vad är det man vill uppnå? Och hur långt är Moskva berett att gå, nu när flera västländer som USA, Italien och Spanien upplever väldigt stora påfrestningar?

Om detta och mycket annat i dagens avsnitt av Höjd Beredskap, med Oscar Jonsson, Amanda Wollstad, Johan Wiktorin och Anders Lindberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kina försöker skriva om Coronavirusets historia

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg

Säkerhetspolitik

Ryssland

Coronaviruset

Italien

Moskva

Spanien