Mejla

Jenny Wennberg

Volymmål är politiskt trams

Centerns röst för den svenska anständigheten behövs nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders W Johnsson, som vikarierar för Annie Lööf just nu, har under förra veckan varit tydlig med att Centern inte vill ha något volymmål.
Anders W Johnsson, som vikarierar för Annie Lööf just nu, har under förra veckan varit tydlig med att Centern inte vill ha något volymmål.

Det rör på sig i det politiska samtalet om migrationspolitiken till sist. Särskilt inom Centern.

Efter uppgifter i media om att partiet är redo att till och med diskutera volymmål för att få till en bred politisk överenskommelse har debatten internt i partiet gått hög. Det är bra, för alla goda röster för den svenska anständigheten behövs just nu.

Att Centern har en tydlig opinion internt för en migrationspolitik som inte viker från svenska värderingar om internationell solidaritet och värnet av asylrätten är tydligt. På Facebook hittar vi bland annat gruppen "Centerpartister för asylrätt" och det är också tack vare just den interna opinionen inom Centern som partiet valde Socialdemokraterna framför Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centern. På så vis har partiet i praktiken också blivit en av liberalismens främsta försvarare i Sverige.

Politiskt trams

Anders W Johnsson, som vikarierar för Annie Lööf just nu, har under förra veckan varit tydlig med att Centern inte vill ha något volymmål. Det är bra. Fullt så tydlig var Anders W Johnsson dock inte under en intervju i SVT i fredags, där han förvisso vidhöll att Centern inte vill se ett volymmål, men att partiets främsta intresse är att göra skillnad i människors vardag, vilket också betyder att inte stå vid sidan av och vägra kompromissa. Frågan är dock vad som finns kvar för den som till och med är beredd att kompromissa med asylrättens grunder? Det är vad ett tillmötesgående av Moderaternas krav på volymmål trots allt skulle innebära. Att volymmål är rent politiskt trams som över huvud taget inte är möjligt att genomföra förändrar inte detta.

Bred överenskommelse

Självfallet finns en poäng i att få till stånd en bred migrationspolitisk överenskommelse. Det är en garant för att migrationspolitiken får en stabilitet och stakar ut riktlinjer för vad som ska vara det svenska åtagandet och vår roll i en värld där 80 miljoner människor på flykt klassats som det nya normala av UNHCR. En situation som gör försvaret av asylrätten ännu viktigare och som kommer prägla även den svenska privilegierade verkligheten. 80 miljoner på flykt är inte en verklighet vi kan skygga ifrån.

Människor är inte volymmål. Sverige har en lång tradition av att försvara de mänskliga rättigheterna och också asylrätten. Så måste det fortsätta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.