Ingvar Persson

Centern skapade kaos på Arbetsförmedlingen

Svensk politiks dyraste ”hoppsan”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag får Arbetsförmedlingen ett extra tillskott på 1 500 miljoner kronor. Pengarna ska betalas ut under tre år, och finns med i regeringens budgetförslag.

Det vet vi eftersom regeringens samarbetsparti Centern i måndags skickade ut ett pressmeddelande. Partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Martin Ådahl, skriver bland annat att pengarna behövs för att ge "arbetsro i ett läge där organisationen har hamnat i problem".

Formuleringen skulle kunna beskrivas som ett av den svenska politikens dyraste "hoppsan".

Enorma problem

I sak har Ådahl förstås rätt. Att säga att Arbetsförmedlingen "har hamnat i problem" är faktiskt en nästan episk underdrift. I våras varslades knappt 2 000 medarbetare på myndigheten. Då hade redan omkring 1 000 personer lämnat myndigheten frivilligt. Kontor ska stängas och företag som tillsammans med myndigheten arrangerat arbetsmarknadsutbildning beskriver hur platser står tomma.

Arbetet med att hjälpa arbetssökande har till stora delar gått i stå. Nu har chefen dessutom fått sparken, om än med en viss fördröjning.
Problemet är bara att om vi ska peka ut en person som bär det politiska ansvaret för situationen så heter han Martin Ådahl.

Drev en nedläggning

Det var Ådahl och Centern som drev valrörelse på parollen att Arbetsförmedlingen skulle läggas ner. Det var Ådahl och Centern som för ett knappt år sedan valde att lägga ner sina röster när budgeten skulle beslutas och därmed i praktiken både gav Sverigedemokraterna utslagsröst och släppte fram Moderaternas servettbudget som är en förklaring till krisen i arbetsmarknadspolitiken.

Slutligen var det Ådahl och Centern som pressade in en dramatisk och alldeles för snabb förändring av hela Arbetsförmedlingens uppdrag i det 73-punktsprogram som regeringssamarbetet bygger på.
Ja, vad ska man säga? Nog kan Arbetsförmedlingen behöva lite arbetsro.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.