Mejla

Pernilla Ericson

Det är hög tid att statuera exempel

Dina dagliga beslut påverkar många

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I intensivvården kämpar människor för sina liv (Obs arkivbild).
Foto: TT
I intensivvården kämpar människor för sina liv (Obs arkivbild).

Löningshelg och vårvärme, med allt vad det innebär. I Stockholms stad genomförde miljöförvaltningen 32 kroginspektioner under fredagskvällen. Uppgifter om trängsel på barer och restauranger hade inkommit, om fulla uteserveringar. Var tredje krogkontroll resulterade i anmärkning.

Festen fortsätter. För andra får det konsekvenser.

Det går att dra paralleller till tidigare skeden i coronapandemin, när larmen om virusets framfart ljöd högt och ljudligt. Skidresorna fortsatte till länder som Österrike och Italien. Det nya coronaviruset följde med hem som ett handbagage.

Smittexplosionen i Stockholm kan till stor del kopplas till Italien, rapporterade TT den 5:e mars. Av de 28 smittade hade hälften direkt koppling till norra Italien. När sunt förnuft saknades, borde de ha stoppats på andra sätt.

“Vi som jobbade på Arlanda under den här tiden när människor kom hem från Italien och Österrike, vi blev smittade”, säger taxichauffören Alaa Agha till Svenska Dagbladet.

Hostade i bilen

Taxichauffören Razzak Khalaf minns oron när ett par i bilen hostade under färden från flygplatsen till bostaden i Nacka. Några dagar senare blev Razzak Khalaf allvarligt sjuk, berättar han. Hög feber, ryggvärk, blodsprängda ögon – och en stor oro. För familjens ekonomi. För att smitta sin familj.

Människor i kontakt- och serviceyrken är särskilt utsatta. Kanske finns där en förklaring till att vissa områden varit mer drabbade, i kombination med trångboddhet, bristande språkkunskaper och ekonomisk utsatthet. Så många yrkesgrupper kan inte jobba hemifrån. Vissa står i vårdens frontlinje.

På äldreboendet Serafen tyckte företagsledningen att personalen som skötte om de covid-smittade skulle arbeta utan andningsskydd eller visir. Frågan har tagits vidare till Arbetsmiljöverket, och sedan Förvaltningsrätten, eftersom borgerligt styrda Stockholms stad och Kungsholmens stadsdelsförvaltning överklagar. Jakten på vinst fortsätter.

Går ut över många

I Sverige har vi frihet under ansvar. Förtroendet för myndigheter är högt. Och de flesta sköter sig.
Hela 98 procent av svenskarna har förändrat något i sitt beteende för att minska risken att bli utsatt för coronaviruset, visar en undersökning från MSB/Kantar.

Men när det några få gör går ut över många, så är det tyvärr hög tid att statuera exempel. Indragna tillstånd, böter, skadestånd, tillfälligt verksamhetsförbud, redskapen är många.
Fem restauranger i Stockholm – som fått flera trängselvarningar – tvingas stänga, rapporteras på söndagen.
Vissa saker kan inte fortsätta som vanligt.
Det måste få konsekvenser att ta lätt på en kris som kostar liv.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.