Efter corona måste vi ta tag i korruptionen

Personalen arbetar i ett katastrofläge

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Jag ogillar att sitta här mitt i en kris och peka finger” säger Lena Hallengren till SVT när hon får en fråga om bristen på sjukvårdsmaterial. Att se våra politiker byta ut partisymboler på kavajslaget mot den svenska flaggan symboliserar att tiden för tjafs inte är nu. Hallengren får frågan varför region Stockholm inte skött sitt ansvar att ha beredskapslager. Här hade hon kunnat bolla över frågan till de moderater som styrt Stockholm i över 14 år. Det gjorde hon inte. Men låt oss titta på vad Irene Svenonius och hennes vänner styrt Stockholm.

Innan coronakrisen varslades vårdpersonal i hela regionen. Vittnesmålen var tydliga: patienter dör på grund av besparingar. Staten lovade då Stockholm mer pengar för att ”regioner som sitter nu och planerar neddragningar och varsel kan ställa in det och fokusera på att genomföra sina uppdrag”.

Detta sa Miljöpartiets Karolina Skog. Men hon hade nog missat att prata med mp-kollegorna i Stockholm som styr tillsammans med M, Kd, L och C. Svenonius bestämde sig nämligen för att inte ändra sin budget. I dag arbetar personal mitt i ett katastrofläge, utan att veta om de blir varslade när krisen är över. Men var tar egentligen Stockholms pengar vägen?

Vi vet redan att Nya karolinska sjukhuset en av världens dyraste byggnader. En del av förklaringen är riktigt dåliga upphandlingar. Men när upphandlingarna skulle granskas satte Irene Svenonius stopp, kanske för att hennes make samtidigt var upphandlingschef på Karolinska? Innan Svenonius blev regionråd satt hennes Täbykompis Filippa Reinfeldt på tronen. Hon privatiserade sjukvården till den grad att det blev den dyraste i landet, utan att på något sätt vara bäst. Hon såg till att de privata sjukvårdsföretagen fick en gräddfil in till våra skattepengar, sedan började hon själv jobba för Aleris.

För några veckor sedan kom beskedet att Svenonius ska sälja Bromma sjukhus. Just när Stockholm skriker efter vårdplatser ska regionen sälja fler. Köparen av sjukhuset är Vectura, som Filippa Reinfeldt jobbar för. Men det moderatledda Stockholm är nog mest känt för sin upphandling av stödstrumpor för 6000 kronor paret.

Företaget som krängde dem var Onemed. Ett företag som i nuvarande kris kontaktat Socialstyrelsen för att sälja sjukvårdsmaterial. Personen som kontaktade myndigheten åt Onemed var ingen mindre än Göran Hägglund(kd), tidigare socialminister. Samma person som låg bakom avregleringen av apoteken.

Enligt Transparency Internationals rapporter är Sverige det mest korrupta landet i Skandinavien. Enligt dem definieras korruption som ”missbruk av förtroendeställning, för egen vinning eller vänner och bekanta.” Något vi borde hålla ögonen på när den värsta coronakrisen är över.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.