Ingvar Persson

LO tänker inte tiga om regeringen sviker

Försämringar av tryggheten gör Sverige sämre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lindesberg

Norrtullstorget i Lindesberg är försommargrönt i dag. Bland de kanske 60 mötesdeltagarna mellan entrén till ICA Supermarket och klädbutiken Titt-In är det nog många som aldrig tidigare hört talas om Torbjörn Johansson.

Nu talar han om att Sverige är ett samhälle med växande klassklyftor.

– Mycket är högerregeringens fel, men allt kan inte skyllas på de borgerliga.

Årets förstamajtalare i bergslagskommunen är knappast en superkändis. Ändå är mannen i talarstolen den som kan rädda Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och – kanske framför allt – Stefan Löfven.

Det är inte ett uppdrag han har frågat efter.

Mitt i hetluften

Torbjörn Johansson är avtalssekreterare på LO. De senaste veckorna har han hamnat i den politiska hetluften på ett alldeles nytt sätt.

I förra veckan tillsatte regeringen en utredning med uppdraget att föreslå dramatiska förändringar av anställningsskyddet. Undantagen från turordningsreglerna ska bli betydligt fler och det ska bli billigare att ge folk sparken.

Innan nästa sommar måste alltihop vara färdigt och så snart formaliteterna är avklarade är det meningen att regeringen ska leverera ett lagförslag till riksdagen.

"Svårt och smärtsamt" sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när utredningen tillsattes. Centerns Martin Ådahl fick inte den utredare han önskade men jublade ändå. Jonas Sjöstedt upprepade löftet att fälla regeringen om förslagen blir verklighet.

Löfven sitter i en rävsax

Stefan Löfven och Ylva Johansson sitter i en rävsax.
På ena sidan finns löftet till centerpartister och liberaler. Avtalets formuleringar är avsiktligt exakta, med tydliga tidsgränser och allt. Det lär inte gå att smita ifrån.

På den andra finns verkligheten och vreden i den egna rörelsen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson krävde att utredningen skulle kastas i papperskorgen redan innan den presenterats och ordföranden i det största LO-förbundet Kommunal, Tobias Baudin, pratade om att förflytta Sverige 50 år tillbaka i tiden.

Dessutom har som sagt Jonas Sjöstedt lovat att Vänsterpartiet kommer att ställa regeringen inför ett misstroendevotum om förslagen landar på riksdagens bord.

Det finns en lucka

Det finns dock en lucka, och det är här Torbjörn Johansson kommer in. Om arbetsmarknadens parter, alltså fack och arbetsgivare, hittar en egen lösning kan Ylva Johansson glömma allt det svåra och smärtsamma. Då är det parternas lösning som har företräde.

I så fall skulle också Jonas Sjöstedt slippa bli synad på sitt löfte om misstroendevotum, och Centerpartisterna slippa ansvaret för att ha drivit fram något inte heller direktörerna på Svenskt Näringsliv önskar sig.

Dilemmat är bara att Januariavtalet - inte bara uppgörelsen om anställningstryggheten - har gjort jobbet ännu svårare för fack och arbetsgivare. En lösning skulle vara en högoddsare enligt Torbjörn Johansson själv.

– Den här kompromissen har fördjupat Sveriges problem, säger han om regeringens uppgörelse med mittenpartierna.

I Lindesberg kan LO:s avtalssekreterare inte lova att han ska kunna rädda de socialdemokratiska ministrarna. Däremot lovar han att han ska göra allt för att skydda förbundens medlemmar. LO inte kommer att vara tysta.

– Behöver det bråkas på regeringen kommer vi att bråka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.