Svantesson får 48 000 extra och bryr sig inte
Medan ensamstående Annika gråter i mataffären
Finansminister Elisabeth Svantesson har presenterat regeringens budget för 2025. Den stora nyheten är skattesänkningarna för de med högst inkomster. Svantesson, med 156 000 kronor i månadslön, är själv en av budgetens stora vinnare.
Med ett sjunde jobbskatteavdrag kommer hon att få 4 000 kronor mer kvar i plånboken varje månad. Det blir 48 000 kronor på ett år. Det kan till exempel räcka till en extra trevlig semesterresa för alla som tjänar lika mycket som Sveriges finansminister. Sammanlagt utgör gruppen bara en procent av befolkningen.
Gråter i mataffären
Det är annat för sådana som ensamstående mamman Annika Ohlsson. Dagens Nyheter skrev i somras om hennes situation. Hon är sjukskriven och när alla fasta utgifter är betalda har hon och sonen 2000–3000 kronor kvar att leva på.
– Tårarna sitter i halsen när man ser matpriserna, berättade hon för tidningen.
Allt som går att sälja har hon sålt. Kläder och skor har de fått skänkt till sig.
Hon berättade om oron för sommarlovet. Hur det är att inte ha ett öre över för att köpa en glass eller ta en fika med tonårssonen. Han drömmer om att en dag kunna resa med sin mamma, helst till Grekland.
– En dag åker vi längre än till Farsta, säger hon till DN.
Starka reaktioner
Intervjun väckte starka reaktioner. Även vi på Aftonbladets ledarsida uppmärksammade Annika Ohlssons historia och många läsare hörde av sig och ville hjälpa till.
Men regeringen har inte tagit till sig berättelsen. Det är tydligt när man läser Elisabeth Svantessons budget. Både i kronor och procent går de största skattesänkningarna till de med högst inkomster. En genomsnittlig löntagare får 200 kronor extra i månaden. Pensionärer 150 kronor. Sjuka och arbetslösa får varken skattesänkningar eller höjda ersättningar.
Några höjda barnbidrag blir det inte heller.
Höjda hyror väntar
För den stora majoriteten av svenskar som bor i hyresrätter väntar höjda hyror på uppemot 15 procent nästa år. En familj med höga inkomster som äger sin bostad får istället möjlighet att göra rut- och rot-avdrag på hela 150 000 kronor i år. Det blir många nya fina badrum och kök för de skattepengarna.
Fördelningspolitiskt är regeringens prioriteringar riktigt chockerande. Av reformutrymmet på 60 miljarder går nästan hälften till skattesänkningar för de som redan har mest.
Det jämlika Sverige tillhör historien.
På en fråga från SvD om vad Elisabeth Svantesson ska göra för sina extra tusenlappar i månaden svarar finansministern att hon inte har tänkt på det. Det har nog Annica Ohlsson gjort, men för henne stannar det vid önsketänkande.
Chatta om regeringens budget och prioriteringar med Jonna Sima klockan 09:00.
Du kan skicka in dina frågor och synpunkter redan nu!
Tack för visat engagemang idag! Det är ändå hoppfullt att så många vill se en annan inriktning på politiken. Tillsammans är vi starka. :) Allt gott, Jonna
Budgeten är en katastrof. Som högavlönad, ensamstående, arbetande pensionär (kvinna, det är inte bara män) med både bil och ISK konto behöver jag verkligen inte några skattesänkningar. Skulle kunna använda rot och rut för renovering och städning av min bostadsrätt.
Vänder mig emot att man alltid beskriver det som kvinnor som gråter i matbutik och i vården. Vi är både män och kvinnor som är både är ensamstående och arbetar i vården och vi är förbannade.
Skäms över den här katastrofen till s k regering
MargaretaJag förstår att det kan kännas missvisande med gråtandet. Nu citerade jag bara från DN-intervjun med Annika Ohlsson som just beskrev hur det kändes i mataffären med alla dyra priser. Det är såklart viktigt att många omvandlar denna nedslagenhet till ilska och kämpar för en politisk förändring. Det behöver inte vara så här!
Jonna Sima20 sept09.29Sänker skatten för folk som glömmer att ta med sig plastpåse men vi som arbetat hela livet men tvingats bli sjukpensionärer ska straffbeskattas…
MariaSkatten på plastpåsar har dock tagis bort. Jag tyckte faktiskt att den var okej, människors beteenden förändrades och man blev bättre på att ta med sig kassar. Det visar att ekonomiska styrmedel är effektiva om inte annat. Men att sjukpensionärer får det sämre och sämre är bara för jäkligt.
Jonna Sima20 sept09.27De är helt sjukt att Elisabeth har en månads lön på 150. 000kr i månaden. Politiker för huvudtaget kan oxå gå ner i lön. Att dom inte tänker de själva. När ska dom vara me o spara. Nej dom kan åka på sina resor . Dom kan äta sina fina middagar medans barn familjer svälter. De är väl klart att Elisabeth o andra politiker ser till att dom får lön dom tycker dom förtjänar. Nu är de dax att dom drar ner på sina löner oxå. Vi vanliga arbetare sliter röven av oss oxå. H Susanne
appasusanneHon har 156 000 kronor i månaden, liksom alla andra ministrar i regeringen. Förutom Ulf Kristersson då som har 198 000 kronor i månaden. De sätter ju inte sina löner själva, men det är ett problem att politikerlöner har dragit ifrån svenska medianlönen. De tappar så att säga markkontakten med hur vanligt folk har det. Att aldrig behöva oroa sig för räkningar, matpriser och kostnader för barnens aktiviteter är långt ifrån alla förunnat.
Jonna Sima20 sept09.24Enligt finans departementet kostar inte sänkningen av marginalskatten något då den kommer att generera flera arbetade timmar. Detta borde du också nämna?
Johan RasmussonDet är mycket man skulle kunna nämna men som inte får plats. Men en budget handlar om prioriteringar och ideologisk inriktning. Vill man ha ett mer jämlikt samhälle är marginalskatten inte fel.
Jonna Sima20 sept09.22