Mejla

Ingvar Persson

Partierna kan inte tiga om pandemin

Nu kan smittspridningen ta riktig fart

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vaccineringen gör sjukdomen lindringare, men den stoppar inte viruset.
Vaccineringen gör sjukdomen lindringare, men den stoppar inte viruset.

Dansbandsveckan är sommarens stora händelse i Malung. Efter år av restriktioner kunde den äntligen genomföras nästan som vanligt i juli. 35 000 besökare, dans på flera dansbanor och en folkfest i Västerdalarna.

När de tusentals danssugna åkt hem tvingades vården i Malung-Sälens kommun avbryta semestrarna för 17 anställda. Den nya BA5-varianten av omikronviruset hade skapat stora hål i bemanningslistorna.

Om någon trott att vi skulle vara färdiga med covid-19 fick den föreställningen sig en rejäl törn.

Bara ett exempel

Malung är bara ett exempel. Kommuner runt om i landet återinför skyddsutrustning och rapporterar hur man tvingats ta in ledig personal för att klara en redan extremt ansträngd situation. Och det kan bli värre.

Coronapandemin tycks inte bli en fråga i valet om en knapp månad. Och det trots att tonen de senaste åren ofta har varit hård. Oppositionen har anklagat regeringen för allt från att strypa krogbranschen till att medvetet låta människor dö.

Alla var dessutom överens om att viruset avslöjade stora brister i samhället. Underbemanning i vården, en obefintlig samordning mellan regionerna och ett alldeles för skört trygghetssystem till exempel.

Väljer bort pandemin

Ändå väljer alltså oppositionen bort pandemin, och kanske är det inte så konstigt. Brister i vården eller trygghetssystemen passar inte riktigt in i ett körschema som handlar om strängare straff och billigare el.

Hittills verkar den nya omikronvarianten oftast ge en lindrig sjukdom, i alla fall hos den som är vaccinerad. Å andra sidan tycks den vara mer smittsam än tidigare. När smittspridningen tidigare bromsat upp under sommaren har den i år tvärt om fortsatt. Och varken vaccin eller tidigare sjukdom tycks hindra framfarten.

Spridningen tar fart

När semestertomma arbetsplatser åter fylls och sommarödsliga skolor öppnar kan vi räkna med att smittspridningen verkligen tar fart igen.

Det är möjligt att politikerna inte vill tala om smittskydd, beredskap och samordning den närmaste månaden. Men det är inte omöjligt att man blir tvungen. Viruset är nämligen på väg att påminna oss om att pandemin inte på något sätt tillhör historien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.