Susanna Kierkegaard

Världens rikaste man fick äntligen stryk

Jeff Bezos borde åka till rymden oftare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Christian Smalls lyckades starta den första fackföreningen på Amazon.
Christian Smalls lyckades starta den första fackföreningen på Amazon.

De började med två bord, två stolar och ett litet tält. Christian Smalls och kollegorna byggde upp en organisation från noll. De ville starta en fackförening på lagret för världens största internethandelsföretag Amazon. Och i fredags, den 1 april, lyckades de.

För att få starta en fackförening på arbetsplatsen krävdes en majoritet i en omröstning – för eller emot bildandet. Räkningen av rösterna tog två dagar. Vid lunchtid på första april var det klart. Christian Smalls och de andra kampanjarna vann med 2654 mot 2131 röster.

Poppade champagnen

Utanför den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen, National Labor Relations Board, poppade Smalls en flaska champagne medan åskådarna hejade på.

– Vi vill tacka Jeff Bezos för att han åkte ut i rymden, för medan han var där uppe, värvade vi arbetare, sa Smalls.

Amazon har gjort allt i sin makt för att hindra arbetarna från att organisera sig. Bara förra året lade företaget motsvarande drygt fyra miljarder kronor på konsulter specialiserade på att motarbeta fackförbund. De spenderade ännu mer på att påverka de anställda genom kampanjer med flygblad och foldrar, reklam i sociala medier, mejlutsick och sms.

Extrem stress på jobbet

Men de anställda hade tröttnat på de fruktansvärda villkoren på lagret, där extrem stress är en del av vardagen. Samma sak gäller på lagren i Europa. Anställda behöver springa för att hinna plocka tillräckligt många varor. Den som vill ta en cigg på rasten får göra det i ett bås på gården – Amazon har satt upp väggar för att hindra de anställda från att prata med varandra.

Och problemen finns inte bara på Amazon. I somras larmade anställda hos näthandelsajten Zalando i Upplads-bro om vad de menar är ”modernt slaveri”. Arbetsmiljöverket varnade i vintras för arbetsmiljöproblem hos 8 av 10 företag inom e-handeln i Sverige. Det handlar bland annat om farligt tunga lyft, hög tidspress och truckar som används på osäkra sätt.

Skickas inte från svenska lagret

Näthandeln är full av skitföretag. Den som tror att varorna från Amazons svenska sida skickas från lagret i Eskilstuna tror fel – de kommer ofta från Polen och Tyskland, där villkoren är förskräckliga.

Nu är det upp till bevis för den nya fackklubben i New York. De har redan klått upp världens rikaste man. Det enda som återstår är att förändra hela näthandeln.


Kommer du fortsätta handla från Amazon? Chatta med Susanna Kierkegaard om arbetsmiljön i e-handeln.
Livechatten öppnar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.

 • Susanna Kierkegaard
  7 april 202209.32

  Tack för alla frågor! Nu stänger vi chatten för den här gången. Önskar er alla en trevlig torsdag! Glöm inte att gå med i facket och fråga i butiker, på restauranger och så vidare om de har kollektivavtal.

 • 7 april 202209.31

  Har handlat småsaker , men skall tänka om , har själv varit företagare och anställda skall ha bra villkor!

  per-axel nordstedt

  Ja, det är inte alltid lätt att hålla koll på alla företag och deras villkor. Alltid bra att kunna ändra sig!

  Susanna Kierkegaard
 • 7 april 202209.30

  Kommer efter denna vetskap inte handla från Amazon förrän arbetarna ges möjlighet till fackanslutning!!

  rickard w

  Ja, man får hoppas att de lyckas starta fler fackföreningar i USA. Vet att de lyckats organisera sig i Europa över landsgränserna! Finns mycket skrivet om det i Julia Lindbloms bok som jag nämner i texten, den kan jag verkligen rekommendera.

  Susanna Kierkegaard
 • 7 april 202209.28

  Det borde vara lag på att man informeras om från vilket land en vara kommer skickas innan köp. Tex i kundkorgen innan själva betalningen. Jag har köpt en grej från Irland en gång som jag trodde såldes i Sverige. Antar det företaget skickar diverse grejor i hela EU via nätbutiker. Man tänker inte ens på att man handlar internationellt.

  Göran

  Ja det hade verkligen underlättat!

  Susanna Kierkegaard
 • 7 april 202209.27

  Nej det kommer jag inte, jag har handlat från Zalando men slutar med det nu. Skulle vara bra med en lista på ”bra” företag så att man kan handla rätt, bokstavligt talat!

  Anna Y

  Jag vet att fackförbundet Handels har haft en slags digital karta som visar vilka butiker som har kollektivavtal, men lyckas inte hitta den just nu och vet inte om den är uppdaterad. Annars är nog det bästa man själv kan göra att fråga om de har kollektivavtal. Och även kolla så att de inte har underleverantörer utan kollektivavtal, det kan annars vara ett kryphål – de har bra villkor just i butiken men sedan körs grejerna ut/packas av underleverantörer med sämre villkor...

  Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.