Mejla

Jonna Sima

Egoistiskt av gravida att inte vaccinera sig

Bara hälften har tagit spruta mot covid-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gravida kvinnor löper högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom och föda för tidigt. Trots det har bara hälften av alla gravida vaccinerat sig.
Gravida kvinnor löper högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom och föda för tidigt. Trots det har bara hälften av alla gravida vaccinerat sig.

LEDARE

Jag sitter just nu i hemmakarantän efter att en person i min närhet har testat positivt för covid-19. Som gravid och dessutom över 35 år tillhör jag en riskgrupp. Gravida kvinnor löper högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom och föda för tidigt. Trots det har bara hälften av alla gravida vaccinerat sig.

Jag förstår inte hur de vågar utsätta sig själva, sitt barn och andra för riskerna när dessa minskar dramatiskt av vaccinet. Själv väntar jag otåligt på att få ta en tredje spruta.

Häromveckan rapporterades det om att en hel förlossningsavdelningÖstra sjukhuset i Göteborg fyllts med enbart covidsmittade blivande mammor. Majoriteten var ovaccinerade.

Samtidigt ökar antalet små barn som läggs in med covid-19 på sjukhusen.

En trend att föda naturligt

Det finns en trend bland unga kvinnor att allt kring graviditeten och förlossningen ska vara så naturligt som möjligt. Många vill föda hemma och utan smärtlindring. För de flesta går det bra, men en förlossning är bland det farligaste en kvinna kan utsättas för. Då finns det en poäng med professionell personal och akutvård om något skulle inträffa.

Vi skulle ju aldrig komma på tanken att utföra en operation hemma.

Sveriges vaccinationsgrad är hög globalt sätt, det beror mycket på att det allmänna vaccinationsprogrammet är gratis och frivilligt redan från spädåldern. Få mammor tvekar att ge sina barn vaccin mot polio och mässling, men med just covid-19 anses det i stora kretsar vara säkrast att avstå.

Sprids på sociala medier

Diskussionen pågår framför allt på sociala medier där kvinnor skrämmer upp varandra och sprider desinformation. Om man nu ska ha ideal från Barna Hedenhös borde man inte stänga av skärmarna då?

Den här trenden är dum och egoistisk. Inte bara för att man själv riskerar att bli svårt sjuk och i värsta fall inte få uppleva sitt nyfödda barn. Det har trots allt hänt två covidsjuka kvinnor i Sverige. Födande vaccinerade kvinnor kan också bli smittade på bb, likaså deras nyfödda barn. För att inte tala om personalen.

Att förlösa kvinnor med full skyddsutrustning är en slitsam arbetsmiljö för en redan pressad förlossningsvård.

Tid att visa systerskap

Många gravida menar att de inte vågar vaccinera sig för att de är rädda hur det ska påverka barnet i magen. Men det finns inga studier eller rapporter om att covidvaccinet ska vara skadligt för mamman eller barnet. Att inte ta sprutan är det däremot.

Skillnaden är stor över landet. Norrlänningar, sörmlänningar och utlandsfödda kvinnor sticker ut bland de ovaccinerade. Information inom mödravården måste helt uppenbart förbättras.

Det är tufft nog som det är att vara gravid och föda barn i en pandemi. Nu är tid att visa systerskap och vaccinera sig så att vi alla tar oss ur det här eländet så fort det går.

FAKTA

Vaccination rekommenderas till alla gravida sedan den 25:e maj 2021, i samma takt och prioriteringsordning som till andra i samma åldersgrupp.

Läs mer om FHM:s rekommendationer till gravida och vaccination mot covid-19.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Antivaxxarna skapar ofrihet för alla andra

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Coronaviruset

Förlossningsvården

Graviditet

Vaccin

Desinformation

Sociala medier