Mejla

Joanna Abrahamsson

Nu är det högsäsong för barnäktenskap

Lagar finns men kunskap saknas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett brudpar går hand i hand.
Ett brudpar går hand i hand.

LEDARE

"Lägg en sked i underbyxorna inför flygresan." Det rådet ger en brittisk aktivistgrupp till flickor som befarar att deras utlandsresa är till för att giftas bort. Eftersom metallföremålet är nära underlivet kommer flickan vid säkerhetskontrollen att tas till ett avskilt rum och där finns chans att slå larm.

En av fem flickor i världen är gifta och fler än 30 000 flickor tvingas gifta sig varje dag enligt barnrättsorganisationen Plan. Problemet finns även i Sverige och sommaren är högsäsong för att tvinga barn till äktenskap utomlands.

Fler förs utomlands

SVT rapporterade nyligen att antalet flickor och unga kvinnor som slår larm och ber om hjälp efter att ha förts ut ur Sverige ökade under 2021. Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) konstaterar att nu när gränserna öppnas igen efter pandemin, har fallen som hör av sig till dem blivit fler. "Flickorna som kontaktar oss är mellan 15 och 22 år. De har förts bort för att de inte följer familjens normer för hur man ska bete sig", säger Sabina Landstedt på GAPF.

Enligt svensk lag är det förbjudet för barn att gifta sig, inte heller erkänns utländska barnäktenskap här. 1 juli 2020 skärptes lagen och ett så kallat barnäktenskapsbrott gör det straffbart för den som tvingar eller tillåter ett barn att ingå äktenskap. Brottet ger fängelse i högst fyra år. Socialtjänsten kan även ansöka om brådskande utreseförbud.

Inga åtal

I Ekots färska granskning av den nya lagen framgår att ingen ännu har åtalats för barnäktenskapsbrott. 58 polisanmälningar har kommit in och de flesta förundersökningar har lagts ner. Resurscentrumet Origo mot hedersrelaterat förtryck och våld reagerar starkt och menar att det är ett svek mot alla utsatta och att mörkertalet är stort.

"Det kändes som att bli bortlämnad som en sak", säger Noor som tvingats till giftermål utomlands till Ekot.

Lagarna är på plats men gör ingen nytta när okunskapen om hedersvåld är så utbredd. Egna lagtolkningar, falska "förlovningar" och hedersrelaterade traditioner gör att flickor som Noor fortsätter att utsättas för detta slaveriliknande förtryck. Därför måste det till ett rejält landsomfattande kunskapslyft hos polis, åklagare, utredare, socialtjänst, domstolar och skolan.


Barn som tvingas till äktenskap utomlands ökar under sommaren. Lagen skärptes till förra året, men ännu har ingen åtalats. Vad tycker du behövs för att få ett stopp på den här formen av hedersförtryck?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vårdens underbemanning behöver få sig ett slut

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Barnäktenskap

Hedersvåld

Äktenskap

Socialtjänsten