Zina Al-Dewany

Politiken är inte din portmonnä, Pehrson

Somliga växlar in sin politiska makt i cash

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu har liberalernas partiledare Johan Pehrson trasslat in sig igen. Aftonbladet avslöjade att han var ägare i ett säkerhetsföretag medan han gynnat just den branschen som politiker. Då ryckte han bara på axlarna.” Sedan jag återgick till politiken är jag passiv ägare”, svarade han.

Men nu visar Aftonbladet att han hävdat raka motsatsen, så sent som 2019. Då twittrade han: ”Finns de som jobbar som läkare samtidigt. Jag är en aktiv ägare i mina bolag”.

När han nu ställs mot väggen av Aftonbladets reporter svarar han att han i en viss bemärkelse var passiv även 2019.

Gör reklam för sitt bolag

Det är rörigt. Och ännu rörigare blir det när det visar sig att han gjort reklam för bolaget under tiden som politiker, trots att han beskriver sig som passiv ägare.

Pehrsons bolag heter KB18, och har köpt upp säkerhetsföretaget Securus. Samtidigt som KB18 köpte upp säkerhetsföretaget lade Pehrson en motion i riksdagen om att RUT-tjänster även ska omfatta säkerhets- och trygghetstjänster i hemmet.

Pehrson skakar av sig kritiken och verkar inte ens förstå problemet. För honom går den personliga vinningen praktiskt nog hand i hand med den politiken han för, vad är det för fel med det?

Frågan som uppstår är då: vems ärenden går egentligen våra politiker? Även om Pehrson viftar bort kritiken med att han håller avstånd mellan politik och företagande, visar det senaste avslöjandet att avståndet inte är så långt mellan de olika åtagandena.

Inte första gången

Under tiden han suttit i riksdagen har han samtidigt fattat beslut som gynnar det egna bolagets intressen. Därför blir argumentationen om att en del jobbar som läkare samtidigt ologisk. Det hade varit sant om dessa läkare samtidigt la sin energi i riksdagen på att höja sin egen lön. Men så fungerar det inte riktigt.

Problemet med den här härvan är att det inte är något nytt, och att det fortfarande kan förekomma i Sverige. Enligt polisen är definitionen av korruption bland annat att ”utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning”.

I Sverige har vi halkat ned i korruptionsindex globalt, och allt fler affärer där politik och näringsliv vävs samman uppdagas. Problemet med det Pehrson gör just nu är inte att det är olagligt, utan att det tvärtom är helt lagligt. Det i sig är ett problem.

Det ska aldrig råda några tvivel om vilka våra politiker företräder, och vilkas intressen de går. Oavsett om det handlar om socialdemokrater eller liberaler, oavsett om det är på riksnivå eller lokalt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.