Mejla

Susanna Kierkegaard

Macron förödmjukad i franska parlamentsvalet

Dags att samarbeta med vänstern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron.

LEDARE

I söndags avgjordes Frankrikes parlamentsval. Resultatet blev en försvagad president och succé för partier långt ut på både vänster- och högerkanten. Nu kommer president Emmanuel Macron få svårt att omsätta sina storslagna idéer i riktiga reformer.

Tappade majoriteten

Macrons allians Ensemble 245 platser i parlamentet, en bra bit under de 289 ledamöter som krävs för att få en majoritet. Det blir en tuff mandatperiod jämfört med den förra, då presidenten hade stöd av 345 parlamentariker.

Dessutom förlorade presidentens parti La Republique en Marche flera viktiga valkretsar. Frankrikes parlamentsval sker genom majortietsval i enmansvalkretsar. De kandidater som fått flest röster går vidare efter den första valomgången. Den som får en majoritet i andra omgången blir valkretsens representant i parlamentet.

Utskämda ministrar

Till och med två av Macrons ministrar förlorade sina platser i parlamentet. Både hälsominister Birgitte Bourguignon och miljöminister Amélie de Montchalin blev omsprugna av andra kandidater i sina valkretsar. Enligt franska informella regler betyder det att de måste avgå – ett förödmjukande nederlag för Emmanuel Macron och hans regering. Premiärminister Elisabeth Borne vann sin plats med nöd och näppe.

Nu kommer Macron att behöva söka stöd för sin politik hos mindre partier.

Parlamentsvalets stora vinnare blev Jean-Luc Mélenchons nya vänsterallians. Tillsammans kammade vänsterpartierna hem hela 131 platser.

Högerextrema får miljarder

Nationell samling gick från åtta till 89 platser. Det ger dem möjlighet att väcka misstroende mot regeringen. Dessutom får de kraftigt ökade partibidrag – närmare bestämt tio miljoner euro om året till och med 2027. Nationell samling blir därmed ännu farligare nästa val.

Frågan nu är vilka Macron vill samarbeta med. Han skulle antagligen helst vända sig till de konservativa Les Républicains. Men de har hittills verkat ointresserade av ett samarbete.

Relationen med Jean-Luc Mélenchon är knappast god. Men koalitionen NUPES är bred och bland deras 131 ledamöter borde presidenten kunna hitta åtminstone de 44 ledamöter som behövs för att säkra en majoritet.

Det är dags för Macron att svälja stoltheten och snegla åt vänster.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Självklart ska Zelenskyj få ett snabbspår in i EU

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Emmanuel Macron

Fransk politik

Marine Le Pen