ÅSIKT

Champagne och fest men inga bostäder

avJonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFP
Hit till franska rivieran åker topparna i Ekerö kommun för att vara med på bostadsmässan. Några kommunala bostäder blir det dock inte.

Ekerös kommunledning åkte förra vintern på konferens till Vemdalen för en kvarts miljon kronor. Sällskapet bjöds bland annat på skotersafari, trerättersmiddagar, champagne och viner, visar Aftonbladets granskning "Miljardnotan".
Samtidigt har kommunen under hösten dragit in den kostnadsfria snöskottningen för äldre och funktionsnedsatta.

Det är inte bara med sina generösa representationskonton som Ekerö sticker ut. De var också den kommun som först satte stopp för att ta emot flyktingar.

Sedan dess har Täby och Nacka hängt på.

De tre moderatstyrda kommunerna bryter därmed mot den lag som riksdagen röstade igenom den första mars i år. Syftet var att få en mer solidarisk fördelning av de flyktingar som kommit till Sverige.

Men Ekerö anser sig inte ha möjlighet att ta emot några flyktingar på grund av bostadsbristen i kommunen.

Regelbundna resor till Rivieran

I går avslöjade Aftonbladet att kommundirektören Lars Holmlund sedan 2007 åkt till en fastighetsmässa på franska Rivieran, där han även äger ett hus.

I år följde kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) med på resan. Sammanlagt kostade deras besök på Rivieran 42 000 kronor för Ekerös skattebetalare.

Man kan kanske tycka att dessa jobbresor till en fastighetsmässa åtminstone borde leda till att fler bostäder byggdes på Ekerö. Men faktum är att det kommunala bostadsbolaget Ekerö bostäder inte har färdigställt en enda lägenhet sedan 1992.

Kommunstyrelsen funderar dessutom på att sälja hälften av det lilla bestånd på drygt 800 lägenheter som allmännyttan äger.

Strategi för att hålla låginkomsttagare borta

Moderaterna har haft en aktiv strategi i sin bostadspolitik, säger Hanna Svensson, socialdemokratiskt oppositionsråd på Ekerö, till nättidningen Kit.
– Det är onekligen så att det kommer en annan typ av människor när man har hyresrätter. Folk som inte har den högsta medianinkomsten, till och med arbetslösa.

Och sådana är alltså inte välkomna på Ekerö.

De trotsande Stockholmskommunerna har fått uppbackning från Moderaterna i riksdagen, som själva röstat för lagen. De anser att regeringen inte har stöttat kommunerna tillräckligt, att reglerna för bostadsbyggande är för krångliga och så vidare.

Det må vara sant. Men dessa tre Stockholmskommuner är knappast ensamma om att ha ont om bostäder.

Sanktioner riskerar bli slag i luften

Enligt en granskning av SVT i våras råder det bostadsbrist i närmare 250 av landets 290 kommuner.

Flyktingmottagandet är tufft för många och kommuner har ofta tvingats till kreativa lösningar.

Om etableringsminister Ylva Johansson gör allvar av hotet med sanktioner mot Ekerö, Täby och Nacka riskerar det att bli ett slag i luften. Oavsett hur högt bötesbeloppet blir kan vissa kommuner tycka det är värt att betala sig ur problemet.

Lösningen måste vara dialog och få alla att vara en del av vårt gemensamma ansvar. Bara för att man är rik ska man inte kunna stå över lagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ekerö

Täby

Nacka