ÅSIKT

Stoppa riksdagens fripassagerare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Den 1 juli stänger riksdagen för sommarlov i tre månader. Då börjar några av riksdagens föräldralediga småbarnsmammor arbeta.

Inte direkt arbeta, de träder formellt i tjänst och lyfter lön i stället för föräldrapeng. Genom den manövern blir de både lediga och kan ta hand om barnen och tjänar minst 8 000 kronor mer i månaden. Och förlänger dessutom enkelt sin föräldraledighet.

Så fiffigt!

I går avslöjade radions Ekoredaktion att miljöpartisten Åsa Domeij, som tidigare flitigast utnyttjat systemet, nu ännu en gång träder i tjänst strax efter att riksdagen har stängt och EU-valkampanjen är över.

Socialdemokraten Lena Sandlin-Hedman går också i tjänst inför sommaruppehållet.

– En slump, säger hon.

Samma sak med moderaten Karin Enström. Hon var i tjänst då hon födde barn förra sommaren, föräldraledig när riksdagen arbetade och nu åter i tjänst under sommarlovet. Hon säger helt frankt att det är först när riksmötet stänger som det går att förena barn och riksdagsarbete.

Jag blir rent ut sagt fly förbannad när jag hör hur Sveriges valda ombud tricksar och överutnyttjar ett av våra finaste välfärdssystem. Inget annat land har så generösa villkor och så lång föräldraledighet som Sverige. Trots det är det många familjer som får pussla och planera för att få jobb och barn att gå ihop. Småbarnsföräldrar i riksdagen borde jobba stenhårt för att ytterligare förbättra möjligheterna för alla att förena barn och arbete, också i politiken, i stället för att systematiskt ta ut sin föräldraledighet när riksdagen arbetar och lägga sin tjänstgöring till sommarloven. Det är ett upprörande överutnyttjande av reglerna som bär samma drag av girighet som direktörernas bonussystem och samma attityd av att höra till en särskild sort med särskilda villkor.

Sedan Ekot och Radio Stockholm redan förra året avslöjade att många riksdagsledamöter tricksar har talman Björn von Sydow och gruppledarna för de politiska partierna i riksdagen enats om riktlinjer och granskning av alla ansökningar om föräldraledighet.

Det har uppenbart inte hjälpt. Missbruket fortgår. Det misskrediterar allvarligt riksdagen och ger medborgarna helt fel signaler att arbetet i riksdagen inte är viktigt.

Ska vi kunna fortsätta att ha offentligt finansierade välfärdssystem lika för alla, innebär det att alla också måste ta ansvar för att finansiera och inte överutnyttja systemen. Om alla fixar och tricksar för att individuellt organisera sitt eget liv optimalt, samtidigt som vi litar till att andra kollektivt bär upp vår ekonomiska och sociala trygghet, bryter välfärden ihop.

Det ligger en enorm social sprängkraft i om Sverige alltmer blir befolkat av fripassagerare som låter andra arbeta och betala. Det må vara i linje med Åsa Domeijs och miljöpartiets ideologi med arbetsfri medborgarlön, friår och annat, men samhället kan inte fungera så. Och riksdagen absolut inte gå i täten för den utvecklingen.

Talmannen, riksdagen och riksdagsmännen får skärpa sig.

Lena Askling

ARTIKELN HANDLAR OM