ÅSIKT

KD på randen till avgrunden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ebba Busch Thor lyckades manövrera ut konkurrenterna.
LEDARE

Ordföranden i Kristdemokraternas valberedning, Chatrine Pålsson Ahlgren, försökte få det att låta som om bygget av en ny partiledning främst varit en praktisk utmaning.

– Som att lägga pussel, sa hon på gårdagens presskonferens.

Så är det förstås inte. Också riks­dagens minsta parti är stort nog att rymma politiska konflikter. Nomineringen av Jakob Fossmed till vice partiordförande är ett försök att behålla bilden av Kristdemokraterna som ett slags mittenparti.

Ha med Adaktusson

Det kan behövas. Sedan Ebba Busch Thor lyckats manövrera ut sina konkurrenter är det tydligt att partiet står inför en högersväng. Värdekonservatism snarare än socialt engagemang, för att uttrycka det annorlunda.

Rapporterna från Kristdemokraterna tyder på att den nya partiledaren helst fullföljt omorienteringen fullt ut. Hade Busch Thor fått bestämma hade hon nog trots allt helst haft Lars Adaktusson vid sin sida. Mycket amerikansk framgångsteologi, och ganska lite småländsk frikyrklighet.

Nu blir det sannolikt inte så, om nu inte Adaktussons och Busch Thors ­anhängare väljer att driva sin kamp ä­nda fram till rikstinget om en månad.

Vill inte sitta i partistyrelsen

I ett tämligen bittert blogginlägg ­anklagade Adaktusson i går ”inflytelserika partiföreträdare” för att ha stoppat honom med dubiösa metoder. Slut­satsen blir att han ”i dagsläget” inte vill sitta i KD:s partistyrelse.

I dagsläget. Det låter inte precis som ett avslut på maktkampen inom KD.

Att Ebba Busch Thor av allt att döma väljs till kristdemokratisk partiledare om en månad innebär att partiet tar ett stort steg åt höger. En fraktionsstrid med utrensningar i partiledningen skulle leda rakt ner i avgrunden.

ARTIKELN HANDLAR OM