ÅSIKT

Nyfascister är inga leksaker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT
S och MP röstade på SD i Region Skånes budgetomröstning.

I förrgår röstade Region Skåne om sin nya budget. Det blev en rörig votering där olika förslag ställdes mot varandra. För att blockera Alliansen valde Socialdemokraterna och Miljöpartiet att rösta på Sverigedemokraternas förslag för att sedan rösta igenom sitt eget när de borgerliga partierna lade ner rösterna.  

Detta är helt lagligt och i studentkårspolitik även normalt. Men det ­bryter självklart mot praxis i riktiga p­olitiska församlingar.

Region Skåne är inte Lunds studentkår och det finns flera skäl till att Social­demokraternas och Miljöpartiets a­gerande är fullständig idioti.

För det första är nyfascister inga leksaker. Att rösta på Sverigedemokraternas budget legitimerar partiet och visar att man ser det som ett parti bland andra.

Men det är inget parti bland andra, varken när de viftar med metallrör i Stockholms innerstad eller när deras svans hotar journalister på nätet.

För det andra kan man undra vilket snille som kom på strategin att rösta på Sverigedemokraternas förslag två dagar efter att Stefan Löfven kallade partiet ”nyfascistiskt” och en vecka efter att Socialdemokraterna argumenterat i riksdagen för att praxis i budgetomröstningar är något heligt.

För socialdemokrater helgar inte ändamålen medlen. Man kan inte trixa och kuppa sig till människors förtroende.

Men det huvudsakliga problemet handlar om värderingar.

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som driver en rasistisk politik. Det är helt enkelt en människosyn ingen socialdemokrat bör rösta på.

Aldrig någonsin – aldrig någonstans.

Det gäller även i Skåne.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM