Fredrik Virtanen

Alla måste läsa och gråta, alla utom de små barnen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Otäckt just nu är att antirasism blivit ett sär­intresse, identitets­politik. Vissa står upp mot islamofobi, andra mot antisemitism. Det är katastrofalt. Det är då terroristerna lyckas.

Solidaritet måste vara konsekvent.

Vilken grupp som är mest ­utsatt beror på hur man mäter så det finns ingen ­anledning att mäta.

Rasister gör ju ingen skillnad, även om det just nu är muslimskräck som kan locka 13 procent till ett ­nationalistiskt riksdagsparti. Björn ­Söders (SD) uttalanden om att judar inte är ­svenskar måste ses som ett otaktiskt olycksfall i arbetet. Antisemitism är inte gångbart när ett parti med rötterna

i nazism vill bli rumsrent.

”De organiserade tiggarna” fungerar också. Som projektionsyta för människors allmänna ångest fungerar romer rent av bättre än muslimer. ­Romer har en extremt svag röst i samhället. Till och med moderater ger sig på romer:

På Dagens Nyheters första­sida i tisdags hade oppositionsborgarrådet Anna König ­Jerlmyr (M) tagit på sig sin ­varma pälskrage och åkt till Kista där hon pekade på lite ­sopor och föreslog nya lagar för ”avhysning”.

Avhysning ja. Avhysning.

Romer har exakt samma vidriga europeiska historia som judar.

Jag lyckades till sist köpa den serietidning som EU-migranter säljer för 100 kronor. Romer tar ju inte kort. Ni har säkert sett den. Gatu­tidningen Folk är Folks ”Sofia Z-4515” säljs överallt just nu. Jag läste den när jag klippte mig och frisören undrade varför jag grät.

– Jag skulle inte orka läsa den där, sa Alexandra när hon såg vad det var.

– Du måste faktiskt, sa jag.

– Alla måste läsa den. Alla ­måste gråta.

”Sofia Z-4515” handlar om när mormor tatuerade armen. En sann historia. Hennes barnbarn undrade. Sofia ville inte berätta, hon ville prata om något trevligt.

”När jag var liten bodde jag i Polen. Alla sa att jag var söt. Mina ­flätor var så långa att jag kunde sitta på dem”, började Sofia berätta. I september 1939 erövrade Tyskland den del av Polen där Sofia bodde.

”Den tyska rasen är överlägsen alla andra raser. Judar, zigenare och slaver är underlägsna raser och äktenskap mellan raserna är i fortsättningen strängt förbjudet”, sa Hitler på radion.

”Hitler verkar galen”, kommenterade Sofias pappa.

Böcker av judiska författare och författare som var mot ­nazismen brändes på bokbål. Judar, romer, Jehovas vittnen, homosexuella och funktionshindrade förföljdes och fängslades.

Våren 1943 hämtades Sofia och hennes familj och låstes in på koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Där fick hon sin tatuering ”Z-4515”.

Ja ni förstår hur det slutar. Sofia överlevde. Men mellan 500 000 och en miljon romer mördades under andra världskriget, exakta siffror finns inte.

Det är en fruktansvärd ­seriebok att läsa. Den borde, nej måste, beställas av varje skola och läsas i mellanstadiet. ­Eller kanske högstadiet. Små barn bör inte läsa en så otäck bok. Barnen kommer inte tro att det är sant. Men det är sant.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN