ÅSIKT

Moderaterna är inte ett parti för kvinnor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Statsminister Fredrik Reinfeldt.
LEDARE

Moderaterna drog i gång sin valrörelse i dag. På Norrmalmstorg i ett kallt Stockholm höll Fredrik Reinfeldt sitt årliga sommartal. Och taktiken från Reinfeldt var tydlig.

Istället för att gå in och möta motståndaren tänker han försöka ställa sig själv och partiet utanför. Precis som han gjorde när han utmanade den dåvarande statsministern Göran Persson för åtta år sedan. Då vann Moderaterna på att inte ta konflikten med Socialdemokraterna.

Inga reformer

Den taktiken kanske är viktigare nu än någonsin eftersom Moderaterna vill vinna val på att inte genomföra några reformer alls. Ja Moderaterna går till val på att inte lova något alls under nästa mandatperiod. Att vilja något med Sverige beskrivs som något fult och oansvarigt.

Men Reinfeldt har stora utmaningar framför sig. Under de åtta åren som han har styrt landet har en allt större feministisk vänstervåg vuxit fram som en motreaktion på hans politik. Kvinnorna är den grupp som har förlorat mest på högerpolitiken. Sänkta skatter har haft negativ effekt på offentlig sektor där många kvinnor arbetar. Även jobbskatteavdragen har gynnat dem som tjänar mest - det vill säga män. Detta har gjort att kvinnors ekonomi halkat efter männens.

Kvinnornas fel

Så hur har Reinfeldt tänkt tackla utmaningen? Under talet om jämställdhet drog han fram ett gammalt koncept: drivkrafter. Han började prata om det ojämlika arbetet i hemmet, att kvinnor tar större ansvar än vad män gör. Att kvinnor ser det som behöver göras medan män inte alltid ser samma sak. Men, menar Reinfeldt, det beror på att kvinnor inte har drivkraft nog att arbeta heltid.

Såhär. Eftersom kvinnor diskar och tvättar mer hemma, väljer många av dem att självvalt gå ner i arbetstid för att möta det stora ansvaret på hemmafronten. Därför anser Moderaterna att det är viktigt att kvinnor får mer drivkraft från politiskt håll att arbeta heltid.

Urholkad äldreomsorg

Det är alltså kvinnornas fel att de inte klarar av att både ha större ansvar för att sköta hemmet och arbeta heltid på arbetsmarknaden.

Det där är märklig argumentation. På kvinnodominerade arbetsplatser - som tillexempel äldreomsorgen - är villkoren både tuffa och slitsamma. Många kvinnor vittnar om att orken inte räcker till. Just den urholkade äldreomsorgen har dessutom gjort att många medelåldersdöttrar har tvingats att gå ner i arbetstid för att ta hand om gamla mamma och pappa. Sådant pratade Reinfeldt inte om. Istället talade han om drivkrafter. Ord är ju som bekant gratis till skillnad från reformer.

"Sälja" till väljarna

Något mer om jämställdhet fick publiken inte höra.

Eftersom dagens valupptakt i Stockholm främst vände sig till dem egna kände sig antagligen Reinfeldt inte tvungen att bjuda på mer feminism än så. Det är trots att allt männen som är den främsta målgruppen.

Vid ett tillfälle var Fredrik Reinfeldt på väg att säga fel. Han höll på att säga "det är det här vi ska sälja till väljarna". Men ändrade sig snabbt och rättade ordet sälja mot säga. Moderaternas valmaskineri kunde inte ha sammanfattats på ett bättre sätt.

Det gäller att vinna valet på att sälja in orden till väljarna. Inte på att vilja något.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM