ÅSIKT

Moderaterna vill förstöra för Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET
I dag ska Annie Lööf träffa talmannen igen.
LEDARE

Två månader utan regering och i dag ska Annie Lööf träffa talman Andreas Norlén för att avrapportera hur hennes vecka som sonderingsperson har avlöpt. Sju dagar går fort, men den som vill kan jämföra Lööfs vecka med de två veckor Ulf Kristersson fick på sig för att bilda regering.

Den vuxne i rummet valde presskonferenser, läckor, utspel på Facebook och krav som förhandlingsstrategi. Det gick så där.

Sedan Liberalerna och Centerpartiet först röstat nej till Kristersson som statsminister och sagt nej till att ta fram en gemensam alliansbudget har Moderaterna funderat på hur de ska ta tillbaka taktpinnen. I tisdags kom svaret. Moderaterna ska lägga en reservation i riksdagens finansutskott för att ändra i den övergångsbudget som regeringen lagt.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson meddelar att man hoppas, med hjälp av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, kunna trycka in saker som nytt jobbskatteavdrag och mer pengar till försvaret.

Skulle Moderaterna vinna betyder det att Sverige sitter fast i den SD-uppbackade skattesänkningspolitik som Ulf Kristerssons blåbruna regering skulle ha fört under minst ett år. Och den regeringen och dess politik har ju riksdagen redan avvisat.

Den övergångsbudget som Magdalena Andersson presenterade i förra veckan syftar till att ge kommande regering – oavsett hur den ser ut – handlingsfrihet. Ska Annie Lööf sitta i nästa regering så kanske hennes parti och väljare skulle vilja se djärva regionalpolitiska satsningar, utbyggd järnväg och bättre underhållna vägar. De pengarna vill M lägga på skattesänkningar. Om Lööf blir minister kanske hon skulle vilja vara med och avgöra vilka resurser som finns för vården, skolan och omsorgen. Det är precis det Moderaterna inte kan tolerera.

De må säga att de vill satsa mer på försvaret, men det Moderaterna sysslar med är ett försök att kidnappa den regeringsbildning som Annie Lööf har i sina händer. Centerpartisterna ser förstås det också. Nu är det dags att de tar konsekvenserna av både det och de löften man ställt ut till sina väljare.

Vill man ha en regering som håller SD ute och som är öppen för blocköverskridande överenskommelser så är Stefan Löfven faktiskt det enda kvarvarande statsministeralternativet. Vill inte Lööf sitta i en sådan regering – men påverka politiken och reducera SD:s inflytande till noll – behöver hon bara lägga ner sina röster i en statsministeromröstning.

Behövs det ytterligare en vecka, eller mer, för att komma överens med S, L och MP för det ska gå till så bör talmannen ge henne den tiden i dag.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin