ÅSIKT

Äktenskap nu!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Alliansregeringen måste sluta sega.

Foto: DAGS FÖR ETT RIKSDAGSBESLUT När moderaterna med största sannolikhet säger ja till homoäktenskap är kristdemokraterna ensamt bland riksdagspartierna att säga nej.

22 OKTOBER 2007. Ja till homoäktenskap. Det vill moderaternas partistyrelse att stämman i helgen ska besluta. ”Tiden är mogen för en könsneutral äktenskapslagstiftning med lika rättigheter och skyldigheter för alla, oavsett om man väljer att dela sitt liv med någon av samma eller motsatt kön”, skriver partistyrelsen.

Moderaterna är sista riksdagspartiet att bestämma sig. Bara en partistyrelseledamot, Hans Wallmark, har reserverat sig. Han tillhör de borgerliga bakåtsträvare som i våras skrev i DN att det är ett biologiskt faktum att homoäktenskap är fel:

”Bidra till reproduktion”

”Det faktum att äktenskapet syftar till att säkerställa att livet förs vidare till nya generationer rättfärdigar också att det är förbehållet par som kan bidra till denna reproduktion.”

Huruvida Wallmark och gänget därför också vill ha ett äktenskapsförbud för heteropar som av en eller annan anledning inte kan få barn, framgick inte av artikeln.

Wallmark kommer med största sannolikhet att förlora striden på moderatstämman. När moderaterna säger ja till homoäktenskap är kristdemokraterna ensamt bland riksdagspartierna att säga nej. Det är dags för ett riksdagsbeslut om en könsneutral äktenskapslag. Nu.

Löjligt lång remisstid

Men regeringen segar. Remisstiden för utredningen som har föreslagit en könsneutral äktenskapslag är med folkpartisten Birgitta Ohlssons ord ”löjligt lång”. Tio månader, med slutdatum den 15 januari.

”Man ska lyssna på varandra. Vi kan hitta vägar utan att någon ska behöva känna sig kränkt”, säger justitieminister Beatrice Ask i DN.

Alliansregeringens problem är så klart kristdemokraterna. ”Här finns det lite olika uppfattningar i regeringskretsen, som bekant”, sa partiledaren och socialministern Göran Hägglund i riksdagen i torsdags.

Kristdemokraterna har gjort nej till homoäktenskap till sin hjärtefråga. Deras svepskäl för diskrimineringen av HBT-personer är som vanligt ”barnperspektivet”. Som om barnen i regnbågsfamiljer skulle må dåligt av att deras föräldrar fick gifta sig på samma villkor som andra.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har lämnat in en gemensam motion om att riksdagen ska klubba en könsneutral äktenskapslag senast den 18 mars.

”Det är absurt att låta kristdemokraterna få vetorätt”, säger Mona Sahlin i Svenska Dagbladet.

Bara fyra röster krävs

Det krävs bara fyra borgerliga röster för att motionen ska få majoritet i riksdagen. Kanske är moderaterna Olof Lavesson, Ulrika Karlsson och Tomas Tobé tre av dem?

I en riksdagsmotion som kräver könsneutrala äktenskap skriver de: ”Det borde vara en självklarhet att alla människor får leva sitt liv som hon eller han vill utan att staten pekar ut vad som är rätt eller diskriminerar vissa människor genom särlagstiftningar.”

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik